Various Artists – Delta Swamp Rock
Door op 27 april 2011

Album_title: Delta Swamp Rock
Genre: Roots, Southern Rock
Release_date: 04/25/2011
Label: Soul Jazz Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2914070
Delta Swamp Rock
4
4

Verzamelalbums vond je tot voor kort op WiM niet zo vaak, onder het genre Roots zijn ze al helemaal zeldzaam. Belangrijkste reden is, dat er veelal weinig urgentie is om te schrijven over nummers waarover al veel is geschreven, nummers die iedereen al lang zou kunnen kennen. Als er dan toch een recensie van zo’n album komt, dan kun je dus op je klompen aanvoelen dat het ook wel iets bijzonders moet zijn. En juist, dat geldt dus ook voor Delta Swamp Rock.

De ondertitel is ‘Sounds From The South: At The Crossroads Of Rock, Country And Soul’ en dat geeft goed aan wat je op dit dubbelalbum 25 nummers lang te horen krijgt: een heerlijke mix van blues en country met een dikke laag soul.

De verwijzing ‘delta’ in de titel is overigens een bewuste en historische: het gaat om de driehoek Memphis, Nashville en Muscle Shoals. Bij de eerste twee kun je je vast wel een voorstelling maken: dat Memphis bekend is om de soul (Memphis Sound) en Nashville om de country, dat zal geen nieuws zijn. Die derde plaats is minder bekend. De plaats die voor die ‘crossroads’ van de hierboven genoemde mix toch van groot belang is, dat is dus Muscle Shoals: een dorp van zo’n 12duizend inwoners in de staat Alabama. Hoe klein dit dorp ook is, voor de Southern Rock is het van ongekende betekenis. Hier resideerde namelijk de Muscle Shoals Rhythm Section, een groep sessiemuzikanten die in de jaren speelde op vele tientallen succesalbums van grote soulhelden als Aretha Franklin, Wilson Pickett en Etta James. Soul die veelal vanuit Memphis kwam.

In de jaren 70 kwam meer vanuit het zuiden van Mississippi, Georgia en Alabama een ander geluid opzetten, het geluid van de trotse zuidelijke middenklasse: dat was de zuidelijke rock waarvan bands als Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers de belangrijkste vertolkers zouden worden.

Eerdergenoemde Muscle Shoals Rhythm Section speelde ook met een heleboel van deze muzikanten, waardoor de plaats Muscle Shoals wordt gezien als het kruispunt waar die rock, country en de soul samenkomen tot de Southern Rock. En de cd Delta Swamp Rock is dus waar 25 uiteenlopende voorbeelden van deze muziek samenkomen.

Belangrijkste reden om dit album aan te raden is nog niet eens de interessante geschiedenis, maar veel meer de goede, niet voor de hand liggende selectie van nummers. Ja, de broers Duane en Gregg Allman zijn ook twee keer te horen maar nee, nu eens niet met Ramblin’ Man of Melissa. En ja, je vindt Lynyrd Skynyrd op het album maar nee, nu eens geen Sweet Home Alabama of Free Bird. Hoewel dat eerste nummer wel een directe verwijzing kent naar de Muscle Shoals Rhythm Section. Het gezelschap werd namelijk nog bekender onder de bijnaam die het kreeg van Leon Russell (van wie op dit album Out In The Woods staat). Hij noemde ze The Swampers. En lees hier maar eens de tekst van het vierde couplet van Sweet Home Alabama:

“Now Muscle Shoals has got the Swampers
And they’ve been known to pick a song or two.
Lord they get me off so much,
They pick me up when I’m feeling blue,
Now how about you?”

Die hit staat er dus niet op. Gelukkig is nu eens voor een origineler lijst gekozen. Hoewel het album toch ook een paar net iets te makkelijke keuzes kent: Polk Salad Annie van Tony Joe White bijvoorbeeld. Hoe mooi het nummer ook is, TJW heeft minder bekende geweldige nummers die voor dit album geschikter waren geweest. Ok, nog twee van die makkelijke keuzes: Hush van Joe South en If I Were A Carpenter van Johnnie Cash. Ook die nummers hadden op dit album niet gehoeven. Toch blijven dan natuurlijk nog 22 heerlijke songs over!

Delta Swamp Rock is daarmee een perfect verzamelalbum voor diegene die al een eerste goede kennismaking heeft gehad met de Southern rock en nu een nieuwe stap wil zetten in dit interessante subgenre. Ook is het een aanrader voor in de auto: files duren vanzelf een stuk minder lang met dit document van heerlijke, soulvolle Southern rock. Een top verzamelaar!

Tracklisting Delta Swamp Rock:

 1. Lynyrd Skynyrd – The Seasons
 2. Barefoot Jerry – Smokies
 3. Joe South – Hush
 4. Bobbie Gentry – Papa Won’t You Let Me Go To Town
 5. Area Code 615 – Stone Fox Chase
 6. Duane And Greg Allman – God Rest His Soul
 7. Cher – I Walk On Guilded Splinters
 8. Cowboy – Please Be With Me
 9. The Allman Brothers – Ain’t Wasting No Time
 10. Link Wray – Be What You Want to
 11. Boz Scaggs – I’ll Be Long Gone
 12. Lynyrd Skynyrd – Comin’ Home
 13. Bobbie Gentry – Seasons Come, Seasons Go
 14. Leon Russell – Out In The Woods
 15. Tony Joe White – Polk Salad Annie
 16. Barefoot Jerry – Come To Me Tonight
 17. Duane And Greg Allman – Morning Dew
 18. Dan Penn – If Love Was Money
 19. Linda Ronstadt – I Won’t Be Hangin’ Round
 20. Waylon Jennings – Big D
 21. Big Star – Thirteen
 22. Bobbie Gentry – Mississippi Delta
 23. Travis Wammack – I Forgot To Remember To Forget
 24. Johnny Cash – If I Were A Carpenter
 25. Billy Vera – I’m Leaving Here Tomorrow, Mama