×

Recensie

Roots

29 mei 2017

Various Artists – The

American Epic

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Sony Legacy

American Epic Roots 4.5 Various Artists – American Epic The Soundtrack Written in Music https://writteninmusic.com

In de jaren twintig van vorige eeuw werd de invloed van radiostations in de Verenigde Staten bepalend voor de popmuziek. De muziekindustrie pikte daar op in en de zoektocht naar onbekende stijlen en eventuele nieuwe afzetmarkten. De studio’s in de grote steden zonden talentscouts uit en die ontdekten onvermoede muzikale schatten in onherbergzame bergstreken, glooiende prairies en drassige moerasstreken. Van de ghetto’s in de steden tot  de meest  afgelegen negorijen legden ze  ter plaatse die rijk geschakeerde etnische muziekstijlen vast. Die veldopnamen betekenden een openbaring en droegen destijds bij tot de democratisering van de popcultuur en zijn voor de evolutie van de hedendaagse populaire muziek nauwelijks te overschatten.

Pioniers als Ralph Peer, John en zijn zoon Alan Lomax en andere minder bekende musicologen verrichten belangrijk veldwerk.  Helaas bestaan er weinig beelden van deze muzikale expedities en de mastertapes van de originele opnamesessies zijn nagenoeg volledig verdwenen. Het inspireerde  producer Bernard MacMahon, Allison McGourty en Duke Erikson tot een jarenlange ontdekkingstrip. Uitputtende zoektochten op zolders en in kelders in vintage collecties, foto- en filmarchieven aangevuld met talloze interviews met familieleden en nabestaanden van artiesten leverden een schat aan informatie op.

Het resulteerde in de driedelige documentaire serie American Epic. Op een enkele langspeler vindt je nu vijftien tracks van de  originele soundtrack. Met teruggevonden onderdelen kon klankingenieur Nick Bergh het in de jaren twintig gebruikte, op lampen werkende, opnamesysteem terug opstarten Zo konden de producers bijna een eeuw later de oorspronkelijk klank van de 78 toeren grammofoonplaten nauwkeurig reconstrueren.

Een fantastisch gevoel bekruipt me als ik mijn het solide vinylexemplaar met het rode logo voorzichtig op het draaiplateau van mijn Thorens uit de jaren zeventig leg. De nog decennia oudere muziekjes herleven, van de typische  mijnwerkerssong I’m Gonna Die With My Hammer in My Hand die de Williamson broertjes samen met  banjoman Arnold Curry vastlegden tot  Big Chief Henry die met zijn string band de Indiaanse traditie met country verbindt in The Indian Tom. De countryblues van Frankie in Mississippi John Hurts interpretatie van Fankie And Albert klinkt vertrouwd in de oren, de op feiten gebaseerde murder ballade werd nadien nog opgepikt door Jimmy Rodgers en Elvis, Dylan en vele anderen.

Sol K. Bright en The Aloha Serenaders zorgen met Tomi Tomi voor een exotische bijdrage uit Hawaii. De ongeëvenaarde, glasheldere harmoniezang van The Carter Family uit een vroege sessie en de door Lydia Mendoza uitgevoerde Tejano klassieker Mal Hombre zijn eveneens vocale hoogtepunten. Peg and Awl, een klaagzang van een werkeloze schoenmaker door The Carolina Tar Heelers, is exemplarisch voor die periode. Will Shade brengt met zijn Memphis Jug Band On The Road Again, een prille voorbode van verhalende rap met kazoo en de ritmiek van de jug.

Op de tweede plaatkant blijven we in Memphis met Cocaine Habit Blues, Shade houdt het bij harmonica en laat de zang over aan Hattie Hart. Sister Rosette Tharpe, een andere flamboyante bluestante begeleidt zichzelf met elektrische gitaar in een swingend en opzwepend Up Above My Head. Dit uit een aflevering TV Gospel gelichte fragment is het jongste fragment van deze verzameling. Down The Dirt Blues Road is van de invloedrijke Delta Bluespionier Charley Patton die het pad effende voor Son House, Robert Johnson, Howlin Wolf , Muddy Waters…

Van Mississippi leidt de trip naar Louisiana meer bepaald naar New Orleans, daar vereeuwigde Joseph Falcon met accordeon en charmant fransoos Allons A Lafayette, zowat de vroegste cajun song. We volgen Frank Hutchinson naar New York voor een versie van op een waar gebeurd moordverhaal gebaseerde Stackalee uit 1928. Later dat jaar introduceerde de geniale jodelaar en countryman Jimmie Rodgers de klassieker Waiting On A Train. The Beaux Brothers mogen afsluiten, de kleinzonen van de Beaux Frères begeleiden fiddleman en zanger Louis Michot met de originele accordeons van hun grootvaders in Jole Blon de cajun wals die tot een nationale volkshymne uitgroeide.  Naast deze langspeler brengt Legacy nog American Epic The Collection uit een vijf cd’s tellende boxset met 100 songs uit.

Tracklisting American Epic:

1. Gonne Die with My Hammer in My Hand  Williamson Brothers & Curry

2. On the Road Again  Memphis Jug Band

3. Frankie  Mississippi John Hurt

4. Bury Me Under the Weeping Willow  The Carter Family

5. Mal Hombre  Lydia Mendoza

6. Peg and Awl  Carolina Tar Heels

7. Tomi Tomi  Sol K. Bright with The Aloha Serenaders

8. The Indian Tom Tom  Big Chief Henry’s Indian String Band

9. Cocaine Habit Blues  Hattie Hart & The Memphis Jugband

10. Up Above My Head  Sister Rosetta Tharpe

11. Down the Dirt Road Blues  Charley Patton

12. Allons A Lafayette  Joseph Falcon

13. Stackalee  Frank Hutchison

14. Waiting for a Train  Jimmie Rodgers

15. Jole Blon  Louis  the Beaux Brothers with Louis Michot