Various Artists – 1995-2015: 20 Years Blue Rose Records
Door op 15 juli 2015

Album_title: 20 Years Blue Rose Records
Genre: Rootsrock
Label: Blue Rose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
20 Years Blue Rose Records
3.5
3.5

The Best of American Rock Music, zo luidt de ondertitel van deze dubbellaar die naar aanleiding van de verjaardag van het in rootskringen alom gerespecteerde platenlabel. Het begint twintig jaar geleden in Abstatt, een bescheiden plaatsje in het Zuiden van Duitsland. Het in heavy metal gespecialiseerde platenlabel Massacre boert niet slecht maar chief Tom Hartmann zoekt naar een ruimere muzikale horizon.

Samen met zijn assistent Edgar Heckman reist de platenbaas af naar het Texaanse Austin waar jaarlijks bekende en minder bekende muzikanten aantreden op het South By South West Festival. Er is nog geen naam voor hun nieuwe label maar nauwelijks een halfjaar later brengen Pete Wells van Rose Tattoo, The Continental Drifters en Kate Jacobs hun eerste werkstukken op Blue Rose uit.

De onvolprezen troubadour Elliott Murphy is er sinds de begindagen bij en vindt nog altijd onderdak bij Blue Rose, evenals gitaarrocker Rich Hopkins uit Tucson. Wat later volgen Iain Matthews en Steve Wynn. Heckman neemt de creatieve leiding over en trekt meteen Russ Tolman en Chris Burroughs aan, evenals Todd Thibaud. Met het ineenstorten van de cd verkoop wordt het steeds moeilijker om nieuwe rootsacts te slijten op de commerciële markt. Het opzetten van een mailorder bedrijf biedt een uitweg. De afgelopen decennia passeren talloze muzikanten, meestal afkomstig  van de overkant van de oceaan.

In 1999 breekt met het binnenhalen van The Bottle Rockets een nieuw hoofdstuk aan. Blue Rose zal voortaan samenwerken met New West, het destijds opkomende onafhankelijke platenlabel met goed volk als Kris Kristofferson, Delbert McClinton en de betreurde Stephen Bruton in de stal.  Ook Alejandro Escovedo’s A Man Under The Influence uit 2001 blijkt een regelrechte voltreffer.

Blue Rose  bezorgt die getalenteerde Amerikaanse muzikanten niet zelden een goed gevulde concertagenda op de Europese podia. Zo beleefden Jason & The Scorchers en recent Willie Nile een comeback, er was een reünie van Green On Red en Danny en Dusty en Buffalo Tom, James McMurtry behoort eveneens tot de ontdekkingen. En zo komen er ieder jaar wel nieuwe werkstukken bij die uw aandacht verdienen, zoals recent nog zangeres Kelly Mickwee. Met zo’n verzamelaars is het altijd wel wat. Je zoekt tevergeefs naar je favoriete artiest of een bepaalde track en vraagt je af of een ander nummer niet aangewezen was.

In ieder geval krijg je, netjes opgesplitst in twee cd’s (Past en Present), een fraaie dwarsdoorsnede van de geschiedenis van Blue Rose voorgeschoteld. Voor wie vertrouwd is met het platenlabel een   aangename terugblik, voor alle anderen vormt deze voordelig geprijsde sampler een prima introductie. Een uiterst voordelig geprijsd pakket met voortreffelijke ‘handmade music’, 35 muzikanten en bands goed voor ruim tweeënhalf uur luisterplezier en dat blijkt anno 2015 helaas eerder zeldzaam.

Tracklisting 1995 – 2015: 20 Years Blue Rose Records:

CD 1 Past:

 1. Steve Wynn – Southern California Line
 2. The Brandos -Walking Home
 3. The Band Of Heathens – Jackson Station
 4. Cracker – Show Me How This Thing Works
 5. Todd Thibaud Johanna’s Dreams
 6. Alejandro Escovedo – Rhapsody
 7. Nitty Gritty Dirt Band – Walking In The Sunshine
 8. Continental Drifters – Who We Are, Where We Live
 9. Gov’t Mule – Mr. High & Mighty
 10. Iain Matthews – Funk & Fire
 11. The Bottle Rockets – Mountain To Climb
 12. Big In Iowa – Is This Love?
 13. Julian Dawson – If He Wanted Us To Fly
 14. Jason Isbell & The 400 Unit – Alabama Pines
 15. Jason & The Scorchers – Beat On The Mountain
 16. Elliott Murphy – Green River
 17. Joseph Parsons – Sister Moon
 18. Tom Gillam- Dallas

CD 2 Present:

 1. David Grissom – Bringin’ Sunday To Saturday Night
 2. Paul Thorn – What Kind Of Roof Do You Live Under
 3. Micky & The Motorcars – Long Road To Nowhere
 4. Walter Salas-Humara – What We Can Bring
 5. Blue Rodeo – New Morning Sun
 6. Poco – Rockin’ Horse
 7. Matthew Ryan – Boxers
 8. Willie Nile – Goin To St.Louis
 9. Los Lonely Boys – There’s Always Tomorrow
 10. Kelly Mickwee – River Girl
 11. Shooter Jennings – Mama, It’s Just My Medicine
 12. NQ Arbuckle – Red Wine
 13. James McMurtry  – How I’m Gonna Find You Now
 14. Rich Hopkins & Luminarios – Top Of The World
 15. Reckless Kelly – I Can’t Stand It
 16. Cody Canada& The Departed – Inbetweener
 17. Hank Shizzoe – Rocket Ship