VanWyck – An Average Woman
Door op 29 januari 2018

Album_title: An Average Woman
Genre: Singer-songwriter, folkpop
Release_date: 01/09/2018
Label: Maiden Name Records (Eigen Beheer)
Rating: Vier sterren (4)
An Average Woman
4
4

Voordien tast de Amsterdamse met Nieuw-Zeelandse roots bij Nevada Drive de grenzen af in een meer experimentele, panoramische soundtrack. Met een eerste epeetje onder hoede van producer Reyer Zwart komt de Nederlandse zangeres als singer-songwriter VanWyck naar buiten.

Tanned Legs vormt de aanzet voor een bijzonder project, VanWyck besluit een jaar lang elke week een nieuwe song  te componeren. Een jaar geleden is er al een bijzonder smaakvol voorproefje, de pedal steel en banjo van Tim Knol een melancholisch country sfeertje in Carolina’s Anatomy. The Ballad Of The Quiet Citizen belandt op het anti -populisme forum ‘What the World Needs Now’ dat Leo Blokhuis, vorig jaar als positieve aanloop naar de verkiezingen lanceert. Nu is er een eerste volwaardige langspeler waarbij de niet bepaald benijdenswaardige situatie van de vrouw in de wereld centraal staat.  Verhalen die met een donker, indringend stemtimbre worden gedebiteerd.

“I was an average woman I tried to do good”, zingt Christine Oele in de titelsong, je wordt meteen meegezogen in de sombere teneur die nog aan kracht wint door de wondermooie arrangementen van producer en multi-instrumentalist Reyer Zwart. Er is een belangrijk aandeel voorzien voor de strijkerssectie en de akoestische instrumentatie zoals in het bijzonder sfeervolle Red River Girl wordt geïllustreerd, melancholie is alomtegenwoordig. Zo is er de bitterzoete pianoballade Listen To Your Breathe en Bring It On Right, een van de tracks waarin Marjolein van der Klauw voor fraaie vocale ondersteuning zorgt met haar heldere engelenstem. Het verstilde duet My Sweet Heart toont het contrast met de donkere zang nog prominenter.

Het blijft meestal ingetogen met in subtiel geïnstrumenteerde popfolk gedrenkte songs zoals By The Oak Tree. In Don’t Talk To The Captain en Sultan’s Square komt de onderhuidse spanning wat meer boven drijven. Een enkele keer ontaardt het zelfs. in Europa Escapes dragen rauwe elektrische gitaarriffs bij tot een bij het actuele thema van de grenzenpolitiek aansluitende, grimmig geladen sfeer.

in de ingetogen momenten blijven we ademloos luisteren naar de verhalen. Een ‘average woman’ is Vanwyck  allerminst, wel een sterke, zelfbewuste chanteuse en songwriter die ook na meerdere luisterbeurten blijft imponeren met dit betoverend ‘debuut’.   

Tracklisting An Average Woman:

 1. An Average Woman
 2. Red River Girl
 3. Listen To Your Breathe
 4. Bring It On Right
 5. My Sweetheart
 6. Europa Escapes
 7. To Feel Free
 8. By The Oak Tree
 9. Don’t Talk To The Captain
 10. Sultan’s Square
 11. Whole Again