Uniek Europees clubconcert van Gregg Allman in Paradiso
Door op 17 juli 2015

Artiest: Gregg Allman
Genre: Roots

Op vrijdag 24 juli komt Gregg Allman voor een uniek clubconcert naar Paradiso, Amsterdam. Het is het enige Europese concert dat hij dit jaar doet.

Gregg Allman schrijft geschiedenis samen met zijn broer Duane, de geniale slidegitarist. Het titelloze debuut van The Allman Brothers vond in ’69 nauwelijks 50 000 kopers. De getalenteerde broertjes vullen de opvolger Idlewild South weerom met een grandioze mix van old school blues, opwindende R&B, diepgeworteld in de country & soultraditie, aangevuld met rock en een snuifje psychedelia.De verrichtingen van de Allmans blijken baanbrekend voor het southernrock genre. Duane maakt individueel naam als sessiemuzikant in de befaamde Muscle Shoals Studio’s in Alabama en zijn inventief snarenspel is te horen op klassiekers van Clarence Carter, Arthur Conley , King Curtis, Wilson Pickett en Aretha Franklin . Bij The Allman Brothers Band maakt hij op de live-dubbellaar At Filmore East furore met lang uitgesponnen epische gitaarduels met Dickey Betts, terwijl zijn jongere broertje Gregg krachtige leadzang met melodieus orgelwerk onderlijnt en het songwerk aanlevert. Nog straffer In ’71 knalt Duane met zijn motorfiets tegen een vrachtwagen en bassist Barry Oakley laat het leven een jaar later in vrijwel identieke omstandigheden. Het wegvallen van die muzikanten laat diepe sporen na.

Na het uit daterende 1973 Brothers and Sisters waarop Dickey Betts een prominentere rol als songwriter opeist, breekt een mindere periode aan. Op het podium overleven The Allman Brothers schijnbaar moeiteloos met de hulp van bassist Lamar Williams en pianoman Chuck Leavell.  Beluister Wipe The Windows, Check The Oil, A Dollar Gas nog maar eens. Gregg beleeft niet alleen een op het muzikale vlak een ronduit rampzalig avontuur met Cher. Zijn onverkwikkelijke rol als getuige in een proces tegen een ex-roadie en drugleverancier drijft een wig tussen hem en de overige groepsleden die het een tijdje voor bekeken houden. Na de scheiding met Cher In ’79 vinden ‘The Brothers’ hun tweede adem terug met Enlighted Rogues . Niet veel later gaat het roemruchte Capricorn Records op de fles.

Ondertussen heeft Allman een solocarrière opgestart Laid Back uit ’73, dat op het zachter meer gospelgetinte soulrepertoire wordt ondersteund door een solotournee met uitgebreid orkest. Het drie jaar later uitgebrachte Playing Up A Storm blijkt eveneens ongemeen sterk. Tussen de talloze Allman Brothers-reünies verschijnt er met vallen en opstaan schaars solowerk. De titel van de voorganger uit ’97 Searchin For Simplicity geeft het alo aan, de ouder wordende  blonde muzikant zoekt zijn roots op en vindt die terug met hulp van producer T Bone Burnett op Low Country Blues Een onmiskenbare rehabilitatie van een van de beste blanke blues interpretatoren, bovendien letterlijk een  ‘survivor’, Gregg overwon drugs en alcoholverslavingen en onderging onlangs een levertransplantatie. Recent plaatsten oude vrienden zoals Warren Haynes, Derek Trucks en goed volk zoals Dr. John en John Hiatt het oeuvre van Gregg Allman in de spots tijdens Terwijl het de gevierde songwriter in enkele duetten met Jackson Browne opduikt.

Volgende maand verschijnt met Back To Macon GA, een liveregistratie van een begin vorig jaar geregistreerd concert op de plaats waar het allemaal begon en waarop Gregg  terugblikt op ruim vier decennia muzikale avonturen. In Amsterdam krijgen we op vrijdag 24 juli een uitgebreide show voorgeschoteld, niet op een van de festivalpodia maar uitzonderlijk in het sfeervolle clubkader van Paradiso. Een buitenkansje!