×

Recensie

Roots

17 januari 2018

Tyler Childers

Purgatory

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Hickman Holler Records

Purgatory Tyler Childers Roots 4.5 Tyler Childers – Purgatory Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn tweede, door Sturgill Simpson geproduceerde langspeler komt Tyler Childers in de slipstream van Simpson en Chris Stapleton in de scène van een door een ruimer publiek omarmde hedendaagse traditionalisten. Evenals  zijn  ondertussen bekende streekgenoten leunt het repertoire op de authentieke country en bluegrass roots maar vindt aangelengd met gepersonaliseerde, hedendaagse elementen moeiteloos aansluiting.

In Kentucky tokkelt Childers al sinds zijn tienerjaren op de gitaar,hij verhuisde naar Lexington en figureerde er bij The Food Stamps. In 2011  debuteert hij met solowerk, Bottles & Bibles. Zijn oude vriend Miles Miller, drummer bij Strurgill Simpson, regelt een ontmoeting met zijn broodheer en die haalt er naast co-producer David Ferguson gereputeerde Nashville lui zoals snarenpickers Michael J Henderson en Russ Pahl bij.

In tien songs schetst Childers verhalen over onthechting, de gevaren van  het leven on the road, drank  en religie zijn nooit ver weg.  De opener I Swear (To God), een vlotte honky tonker, komt dicht in de buurt van het vroege werk van Steve Earle. Dat geldt evenzeer voor het al wat oudere en bekoorlijk twangend Whitehouse Road, expliciet refererend naar zowat alle mogelijke roesmiddelen die een tijdelijke ontsnapping uit een troosteloos bestaan garanderen, evenals een bijzonder pijnlijke nasleep.

In Born Again wordt een  reïncarnatieverhaal opgehangen. Banded Clovis is zo’n typerende murder ballad waarin de dader de schuldvraag met alle mogelijke en onmogelijke uitvluchten ontwijkt, baadt evenals de hitsig huppelende  titeltrack in de bluegrassfeer uit Mountainland  de fiddle en banjo van Stuart Duncan en de akoestische baslijnen van Michael Bub dragen daar in niet geringe mate toe bij.

Het meeslepende Honky Tonk Flame en bovenal het met merkwaardig ruimtelijk gitaarwerk gelardeerde Universal Sound tonen andermaal het meesterschap van deze songwriter om oud en nieuw te verenigen, zo hoort relevante country anno 2018 te klinken. Afsluiter Lady May brengt Childers moederziel alleen maar deze intimistische troubadoursballade klinkt al even geïnspireerd als de overige, ruimer geïnstrumenteerde tracks. Eind januari concerteert Tyler Childers in Amsterdam en Rotterdam.



  1. I Swear (To God)
  2. Feathered Indians
  3. Tattoos
  4. Born Again
  5. Whitehouse Road
  6. Banded Clovis
  7. Purgatory
  8. Honky Tonk Flame
  9. Universal Sound
  10. Lady May