×

Recensie

Roots

26 februari 2018

Tricklebolt

Tricklebolt

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Tricklebolt Tricklebolt Roots 4 Tricklebolt – Tricklebolt Written in Music https://writteninmusic.com

Op 2 februari is het debuutalbum uitgekomen van de band Tricklebolt, een uit het zogenaamde Salland afkomstige band, de streek in het westen van Overijssel. De band Tricklebolt heeft zijn roots in de jaren zeventig rock, maar noemt specifiek de oervader van de Nederlandse Blues Harry Muskee als één van hun grote inspiratiebronnen.

Tricklebolt is opgericht in 2014 en vanaf dat moment is het heel voorspoedig gegaan met deze band. Zo speelden ze al vrij snel op diverse regionale festivals met illustere namen zoals Stöppelhaene, Fields of Joy, Dauwpop, Bevrijdingsfestival Overijssel, Dicky Woodstock, PedroPicoPop, Enschede Rocks! en Hoogtevrees. Inmiddels hebben ze ook op het festival Eurosonic gestaan en speelden ze als supportact van o.a. Direct, Golden Earring, Uriah Heep, The Brew en Extreme.

Tricklebolt omschrijft zich als volgt: “Op het podium ontpoppen deze rustige jongens zich tot een 5-koppig monster dat zijn muzikale ziel en zaligheid uitbraakt in een heerlijke, vuige mix! Met hun eigen rocksongs, geïnspireerd door de 70’s, voert de jonge band je terug naar de hoogtijdagen van Deep Purple, Uriah Heep, Led Zeppelin en Black Sabbath….. of laat je ontdekken wat je bent misgelopen, wanneer jouw geboortedatum – net als die van hen zelf – toen nog ver weg in de toekomst lag”.

De band bestaat uit Bastiaan Pen (zang en sologitaar), Tim Kampman (sologitaar), Daan Pen (basgitaar), Roy Scholten (Hammond) en Ymte Koekkoek (drums). Tricklebolt heeft reeds twee EP’s uitgebracht, de tweede getiteld DAWN, maar beschouwt het album Tricklebolt als hun debuutalbum waarop 12 eigen geschreven tracks te vinden zijn. Dit album is een mooie dwarsdoorsnede van de classicrock,zoals we die kennen vanuit de “Good Old Seventies”. Het vervolgens creatief recyclen van deze classic rock heeft Tricklebolt prima gedaan, maar ze hebben daar vervolgens een geheel eigen stempel op weten te drukken. Chapeau!

Er wordt geopend met Intro Entering the Valley, een Iersachtig klinkend thema dat zomaar het nieuwe volkslied zou kunnen worden van Salland. Daarna gaat het los en wordt er stevig gerockt met hoofdrollen voor de vette en mooi harmoniërende gitaren die soms doen denken aan de hoogtijdagen van bands als Wishbone Ash en Thin Lizzy en dan ook nog eens goed gecombineerd met het Hammondorgel spel van Roy Scholten. Een mooi voorbeeld hiervan is N347 PT2, dat mogelijk refereert aan een provinciale autoweg in Overijssel?

Het pakkende Come Along doet sterk denken aan de legendarische band Fatal Flowers. Dirt Roads is één van de hoogtepunten van dit album, met een hoofdrol voor het mooie (slide)gitaarwerk. Luister vooral ook naar de tracks River dat zich inderdaad ontwikkeld van een kalm stroompje naar een kolkende,niets ontziende rivier en het Uriah Heepachtige Dawn dat gedragen wordt door zo’n typisch jaren 70 Hammondorgelthema. Het album wordt afgesloten met The Wanderer, een melodramatisch klinkende akoestische track.

Tricklebolt kan trots zijn op hun “Product Of Salland”, een streek die ik inmiddels een warm hart toedraag. Met dit album van hoge kwaliteit hebben ze zich stevig op de Rockkaart van Nederland gezet. Aansprekend is de combinatie van goed uitgedachte gitaarpartijen en riffs, rauw, maar tegelijkertijd warm klinkend totaal geluid. Dat smaakt naar meer!



  1. Intro Entering The Valley
  2. Open The Gate
  3. High Trees
  4. Come Along
  5. N347 PT II
  6. I'll Drive
  7. Dirt Roads
  8. River
  9. Dawn
  10. White Women
  11. 1996
  12. The Wanderer