Trampled By Turtles – Wild Animals
Door op 13 augustus 2014

Band: Trampled By Turtles
Album_title: Wild Animals
Genre: bluegrass, folk, americana
Release_date: 07/14/2014
Label: Banjodad
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3316333
Wild Animals Trampled By Turtles
3
3

Trampled By Turtles brengt met Wild Animals hun alweer zevende album in tien jaar tijd uit. Aan productiviteit geen gebrek bij de band uit Duluth. Wild Animals werd opgenomen in de Pachyderm Studio in Minnesota, bekend van onder meer albums van Nirvana, The Jayhawks, PJ Harvey en The Wedding Present. De productie van de plaat was in handen van Alan Sparkhawk van Low.

Of het de hand van slowcore master Sparkhawk was die het tempo uit de bluegrass van Trampled By Turtles haalde, weten we niet. Feit is wel dat Wild Animals vol staat met langzame tracks die in contrast staan met het uptempo werk waarmee de band bekend werd. De single Are You Behind The Shining Star?, met een lekker opzwepende vioolpartij is nog redelijk uptempo. Het drukke Come Back Home is zelfs supersnel en ook het iets subtielere Western World houdt de vaart erin. Het banjowerk op beide tracks is zonder meer virtuoos. De rest van Wild Animals is beduidend trager. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat de songs zich over het algemeen niet al te sterk van elkaar onderscheiden.

Binnen deze degelijke, wat eenvormige verzameling tracks zijn er echter nog zeker wel een paar fijne nummers aan te wijzen: de titeltrack is dromerig, diep en laat mooie zangpartijen horen. Even schiet Fleet Foxes door het hoofd. Hollow biedt mooie, tijdloze en melancholische sferen en Silver Light is een mooie, kalme, traditionele track die niet verrast maar wel effectief is in zijn oprechtheid.

Om Wild Animals af te doen als een ‘overgangsplaat’ is te gemakkelijk. De volgende keer doet Trampled By Turtles er goed aan de (langzamere) songs nog wat scherper neer te zetten. Wellicht dat de band dit live wel doet. In november kunnen we het gaan zien en horen in Den Haag (Crossing Border Festival) en Amsterdam (Tolhuistuin). Het optreden op Haldern Pop smaakte in ieder geval al naar meer.

Tracklisting Wild Animals:

 1. Wild Animals
 2. Hollow
 3. Repetition
 4. Are You Behind The Shining Star?
 5. Silver Light
 6. Come Back Home
 7. Ghosts
 8. Lucy
 9. Western World
 10. Nobody Knows
 11. Winners