Tony Furtado – The Bell
Door op 04 augustus 2015

Artiest: Tony Furtado
Album_title: The Bell
Genre: Roots /Americana
Release_date: 07/29/2015
Label: Blue Rose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3430853
The Bell Tony Furtado
3.5
3.5

Als jonge snaak is de uit Oakland, Californië afkomstige Tony Furtado al geobsedeerd door de banjo, hij  word t een begaafd fingerpicker en schopt het zelfs tot laureaat van het nationale kampioenschap in Kansas. Furtado  leert het vak bij Laurie Lewis en Grant Street.  Dat leidt in ’89 naar een eerste werkstuk voor Rounder. Op de opvolger Within Reach weet hij zich omringd door bluegrassiconen als Flat Scruggs, Suart Duncan en Allison Krauss. Ondertussen ontgroeit hij het bluegrass milieu enigszins met meer eclectisch georiënteerde muzikale projecten. Furtado beperkt zich geenszins tot de afgebakende grenzen van de bluegrass en folktraditie, en put ook inspiratie  uit jazz en classic rock en west coast uit zijn geboortestreek.

Vorig jaar besluit hij  via Kickstarter de nodige fondsen in te zamelen voor zijn nieuwe studioproject. Copper and Tin een met zes tracks gevuld epeetje vormt al een aardig voorproefje. Met bariton ukelele, banjo, cellobanjo en gitaren wordt een muzikaal universum uitgebouwd met aanvulling van een fluitspeler , accordeonman en percussionist. Hanz Araki, Johnny Connolly en Rob Stroup worden ook in de 8 Ball Studio in Portland, Oregon gesignaleerd in het gezelschap van een tiental gastmuzikanten. Op The Bell vinden we uitsluitend door Furtado gecomponeerd songwerk waarbij de zang meer dan ooit centraal staat.

Na de  langoureuze bluesfolk van de titelsong volgt Tired Lion, evenals het ingetogen Ashes Of A Man sfeervolle folk, refererend naar de dood van  de vader van de songwriter aan wie dit verfijnde werkstuk is opgedragen. Onderweg keert Furtado in enkele instrumentaaltjes zoals Astoria en JoJo terug naar zijn rootsmet geïnspireerde picking. Het prachtige Iowa roept met ruimtelijk slidegitaar  beelden van de weidse prairie op. Meestal profileert Furtado zich als een competent singer songwriter en stelt zijn virtuoze meesterschap geheel ten dienste van de songs. Met The Bell presenteert Tony Furtado zijn tot dusver meest persoonlijke en wellicht sterkste langspeler voor.

Tracklisting The Bell:

 1. Broken Bell
 2. Tired Lion
 3. Dying Language
 4. Astoria
 5. Low Road
 6. Tall Grass
 7. Iowa
 8. Give Me your Soul
 9. Ashes Of A Man
 10. The Collier’s Daughter
 11. Jo Jo
 12. Lie Alone
 13. Star

Tracklisting: Copper And Tin

 1. Firecracker
 2. 8th Of July
 3. Peggy O
 4. Machine
 5. Amazing Grace
 6. The Blackhaired Lass/

Rakish Paddy/

The Ladies Pantalettes