Tom Russell And The Norwegian Wind Ensemble – Aztec Jazz
Door op 09 juli 2013

Artiest: Tom Russell
Band: Tom Russell And The Norwegian Ensemble
Album_title: Aztec Jazz
Genre: Roots, Americana
Release_date: 07/05/2013
Label: Proper
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3207011
Aztec Jazz Tom Russell And The Norwegian Ensemble
4
4

Waar Tom Russell kan worden gezien als 1 van de grondleggers van americana, daar voegt hij met Aztec Jazz een heel nieuw hoofdstuk toe aan dit (sub)genre. Aztec Jazz is namelijk opgenomen als live concert, waarbij Russell werd begeleid door gitarist Thad Beckman en het 32-koppige Noorse Wind Ensemble. Het optreden was in mei 2012, in het Noorse Halden (ten zuiden van Oslo, aan de grens met Zweden). Het resultaat is verbluffend mooi, waarmee het hoofdstuk dat Russell toevoegt ‘bijzonder geslaagd’ te noemen is.

Dat blazers goed samengaan met de muziek van Russell werd al duidelijk op Blood And Candle Smoke en Mesabi, toen hij samenwerkte met leden van Calexico. Van die twee albums komt dan ook het grootste deel van de nummers: van Blood And Candle Smoke (2009) zijn dat Nina Simone, East Of Woodstock West Of Vietnam, Criminology, Guadaloupe, Finding You en Mississippi River Running Backwards. Van zijn latere album Mesabi (2011) speelt hij Love Abides, Goodnight Juarez en Jai Alai. De twee nummers die overblijven zijn Stealing Electricity van Love And Fear (2006) en St. Olav’s Gate van The Wounded Heart Of America (2007). Hoewel het dus om allemaal relatief nieuwe nummers gaat (voor iemand die al zo’n 30 jaar in het vak zit), is dit toch een prachtige setlist.

Dat bijvoeglijke naamwoord kan ook worden geplakt voor de muziek die je hoort. De instrumenten van het ensemble (fluiten, hobo’s, fagotten, klarinetten, saxofoons, Franse hoorns, trompetten, trombones, bas, percussie en drums) voegen een hele nieuwe dimensie toe aan het originele geluid. Bijzonder is ook, dat de muziek toch nog altijd goed in het hokje americana te plaatsen is. Dat zegt iets over de ijzersterke arrangementen van Russell en trouwens, ook over de arrangementen van Mats Hålling, voor het ensemble. Eén nummer geven we weg, hieronder. Voor de rest moet je toch echt het album aanschaffen, dat is het meer dan waard.

Dat Tom Russell een hele grote is, dat was al wel bekend. Dat nu juist iemand als hij – die al zo lang in het vak zit – het ook nog aandurft om zo van gebaande paden te treden, dat maakt hem alleen nog maar groter en (hopelijk) nóg meer tot voorbeeld van de nieuwe lichting. Een tour met het ensemble zit er vanwege de kosten vast niet in. Erg jammer. Wel het enige wat jammer is aan dit album.

Tracklisting Aztec Jazz:

 1. Love Abides
 2. Nina Simone
 3. East Of Woodstock, West Of Vietnam
 4. Goodnight Juarez
 5. Criminology
 6. Guadaloupe
 7. Stealing Electricity
 8. Finding You
 9. Mississippi River Running Backwards
 10. St. Olav’s Gate
 11. Jai Alai