Tom Peterson – Black Hills Gold
Door op 03 juni 2018

Artiest: Tom Peterson
Album_title: Black Hills Gold
Genre: county, coutryrock, singer-songwriter
Release_date: 05/08/2018
Label: Moon House Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Black Hills Gold Tom Peterson
3.5
3.5

“This old heart of mine’s still tickin’, horen we in Broken Heart Of Mine en dat is in het geval van Tom Peterson niet evident. Veel heeft het niet gescheeld of we hadden het solodebuut van deze getalenteerde songsmid niet beleefd, een zware hartaanval maakt in 2013 een voorlopig einde aan zijn muzikale activiteiten. Die gaan terug tot in de vroege jaren zeventig. Peterson die in Sioux Falls in Zuid-Dakota opgroeit, maakt destijds deel uit van de muziekscène in het Middenwesten en levert songs aan voor de Mission Moutain Wood Band,  Blueberry Buckle en Red Willow Band.

Eind jaren zeventig verhuist Peterson naar Boulder en belandt enkele jaren later in Nashville,  vrij snel verlaat hij het country en songwritersmekka en keert terug naar Zuid-Dakota maar blijft actief als producer en songwriter. Zo kan je alsnog zijn songs beluisteren op het in Austin opgenomen Black Hills Gold. Chris Gage zorgt voor de productie en is als multi-instrumentalist alomtegenwoordig, samen met gitarist Boyd Bristow en de onvolprezen pedalsteel-ace Lloyd Maines, Gages vrouw Christine horen we op de achtergrond.

Van het pioniers verhaal Blackhills Gold tot aan The Muddy Muddy Mo neemt Peterson je mee op een reis door het Heartland van Amerika. Rockende gitaarlicks en een rollende piano begeleiden de Iowa Driver en Magic Bird passeert opgewekte fiddletonen. Die creëren samen met de piano in Big Fish Eat The Little Fish een fraaie westernswing wals. Global Warming is geen zeurderig statement van het grote wereldprobleem, maar een in onderhoudende honky tonk verpakt verhaaltje evenals het door fijne doowop zang ondersteund Goodbye Denver, een ode aan de cowtown en parel van het Westen.

Verhalen die overigens prachtig gezongen worden door Peterson, weliswaar met een wat beverig, doorleefd stemtimbre Fetch The Old Man Home en On That Beautiful Day, een wellicht iets te optimistische toekomstvisie in een met jazzy gitaar verluchte pianoballade. Hopelijk krijgt Tom Peterson met dit ‘debuut’ alsnog de aandacht die hij verdient.

Tracklisting Black Hills Gold:

 1. Black Hills Gold
 2. As Is
 3. Broken Heart Of Mine
 4. Big Fish Eat The Little Fish
 5. Global Warming
 6. Fatch The Old Man Home
 7. Goodbye Denver
 8. On That Beautiful Day
 9. Magic Bird
 10. Iowa Driver
 11. The Muddy Muddy Mo