Thousands – The Sound Of Everything
Door op 16 maart 2011

Band: Thousands
Album_title: The Sound Of Everything
Genre: Roots, Folk, Country
Release_date: 03/14/2011
Label: Bella Union
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2880057
The Sound Of Everything Thousands
3
3

The Sound Of Everything is zo’n album dat op veel sites zal verdrinken in het geweld aan aandacht voor mainstream. Als het daar überhaupt al aandacht krijgt. Dat is jammer, want duidelijk is dat er genoeg mensen zijn, die houden van deze vorm van ingetogen, akoestische folk. Ben jij zo iemand, geef dit album dan vooral eens je aandacht.

Thousands bestaat uit Kristian Garrard en Luke Bergman, uit Seattle. Mocht je bij het luisteren moeten denken aan Fleet Foxes, dat is niet gek. Het was niet voor niets dat Skyler Skjelset ván deze band Thousands hielp aan een platencontract bij Bella Union, het label waarbij ook bands als Midlake en The Low Anthem zitten.

Verwacht van The Sound Of Everything veel akoestische ingetogenheid: zowel qua zang als qua gitaarspel. Dat laatste doen de heren overigens in een erg mooie en ook goede fingerpicking stijl. Hiermee creëren ze een wat mystieke, soms sombere stemming. Voorspelbaarheid wil nog wel eens voorkomen binnen dit genre, dat geldt voor deze nummers (muzikaal én tekstueel) zeker niet. Toegankelijk zijn ze wel, juist door de ingetogenheid en ook door de associaties met meer gangbare folk en country.

Zodra de heren van Thousands overgaan op samenzang, zoals meteen al op opener Mtses III, komen herinneringen op aan Simon & Garfunkel. Voordat dit nummer begint, hoor je overigens nog vogels. Dat komt omdat het album buiten de studio is opgenomen. En daarmee wordt hier dus ook écht buiten bedoeld, bijvoorbeeld in het bos. Dat geeft een mooie sfeer.

Er is toch ook een ‘maar’. Alle nummers zitten namelijk in diezelfde sfeer, in eenzelfde geluid. Ok, onder meer op titeltrack The Sound Of Everything en later nog op afsluiter On And On hoor je voor de verandering een traporgel, maar qua sfeer blijft het toch hangen in de eerdere nummers.

Dat zijn stuk voor stuk fijne nummers, maar alle twaalf achter elkaar toch net te veel van het goede. Een prima album dus voor in de cd-wisselaar. Zeker weten dat de individuele nummers niet verdrinken in het geweld van andere nummers. Sterker nog, grote kans dat de schoonheid dan zelfs beter tot zijn recht komt.

Tracklisting The Sound Of Everything:

 1. Mtses III
 2. Big Black Road
 3. Red Seagulls
 4. Debris
 5. Everything Turned Upside Down
 6. The Sound Of Everything
 7. Sun Cuz
 8. To Save The Truth
 9. Love Won’t Come
 10. Must Be Born Again
 11. We Don’t Tell
 12. On And On