Thorbjorn Risager & The Black Tornado – Change My Game
Door op 04 februari 2017

Artiest: Thorbjorn Risager
Album_title: Change My Game
Genre: blues, R&B, soul
Release_date: 01/27/2017
Label: Ruf Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3646418
Change My Game Thorbjorn Risager
4
4

Thorbjorn Risager, zanger en gitarist, maakte met Blue 7 al een tijdje furore in het Deense clubcircuit  als hij in 2006 in het zog van From The Heart op de grotere podia van de bluesfestivals geraakt , sindsdien groeide zijn faam bij bluesliefhebbers in onze contreien.  Echt verwonderlijk is dat niet de  man imponeert met zijn krachtige soepele stembanden worden wel eens vergeleken met… Bob Seger, Delbert McClinton, Ray Charles en zijn  swingende repertoire heeft  aanknopingspunten met  oude blues en R&B uit de jaren vijftig.

Met Change My Name trekt Risager de productie voor het eerst voor het eerst  helemaal naar zich toe om samen met zijn uitgebreid comb, dat al bij de voortreffelijke voorganger Too Many Roads, het eerste schijfje voor Ruf, tot The Black Tornado werd omgedoopt, de sound te creëren die al een tijdje door zijn hoofd spookte te reproduceren in de studio. Risager is op meerdere muzikale markten  thuis, dat blijkt  nog eens overduidelijk. Het ondertussen perfect ingespeelde septet kan moeiteloos alle stijlen aan en zorgt voor een puike ondersteuning bij de gevarieerde aanpak.

Dreamland dat Risager samen met gitarist Peter Sjerning componeerde, is een fors uitgebouwde rocker, die stuwende kracht vinden we terug in Hold My Lover Tight. Titelsong Change My Game is een funky uitstapje waarbij orgel en bas de toon bepalen in combinatie met strakke blazersbijdragen.

Het door zijn gitarist Sjerning aangeleverde  Holler ‘n’ Moan lonkt naar de drassige swamplands van de Mississippi Delta met  snedige dobro en meeslepende chants. In de staart huist dan weer een trompetje uit New Orleans. Knappe blazers kleuren het als een ouderwetse 78- toerenplaat krakende Lay Your Burden Down, een donkere ballade met het graf nabij, helemaal in de sfeer van de Cresent City.

Train leunt nog het sterkst aan bij klassieke blues broeierige fingerpicking en hitsige percussie en  een hamerende piano  lanceren de  stoomlocomotief die in een zinderende apotheose explodeert.  Eerlijk gezegd spreekt de opener I Used To Love You balanceert tussen soul en blues. Tik -tak slaggitaartje en een langoureuze solo vermeien zich met orgel en zwoele  blazers, een verfijnd klankdecor voor een soulvol crooner, en dat is Thorbjorn Risager ongetwijfeld. De getalenteerde Deen is met zijn Black Tornado present op de openingsavond van Moulin Blues.

Tracklisting Change My Game:

  1. I Used To Love You
  2. Dreamland
  3. Change My Game
  4. Holler ‘N’ Moan
  5. Hard Time
  6. Long Gone
  7. Hold My Lover Tight
  8. Maybe It’s Allright
  9. Train