The Unknown Known – The Unknown Known
Door op 12 december 2016

Band: The Unknown Known
Album_title: The Unknown Known
Genre: singersongwriter rootspop
Release_date: 10/23/2016
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
The Unknown Known The Unknown Known
3.5
3.5

Het heeft niets te maken met de gelijknamige film over de voormalige veiligheidssecretaris van de V.S. Donald Rumsfeld. The Unknown Known is de naam van het nieuwste project van Joop Nolles. In 2011 was er met Well Well (It’s Love) nog een mooi eerbetoon aan zijn overleden echtgenote. De vanuit Utrecht opererende songwriter harkt weerom negen songs bijeen die hij van gepaste instrumentatie voorziet met enkele vrienden. Nolles trok de plaatselijke Moskou studio in met bassist Ernst Cliné en drummer Henk Holsappel en Sylvia Vermeulen aan de mengtafel.

Long Way Home is een lekkere opener waarin melodieuze zang, een kampvuur harmonica en breed uitwaaierende gitaren een donkere westernsfeer creëren. Met zijn kompanen brengt Nolles afwisselend dromerig songwerk op galmend snarenwerk zoals Sister Is Gone en Can’t Go Wrong dat op orgeltje en slidegitaar zweeft. Is It Love?, dat Nolles evenals The Grass samen met Cliné componeerde, wordt wat potiger, rockend onderbouwd.

Sporadisch duiken enkele gastmuzikanten op, zo figureert een andere begeleidingsband met twee gitaristen Thijs Heij en The The Arp en zijn broer Ravian op bas die behoorlijk stevig uithaalt Meantime, een epos met bij momenten Crazy Horse allure, voor de chaotische ontlading horen we Nolles “happiness is a warm gun” zingen, ene Lennon legde die woorden destijds vast op de ‘dubbele Witte’ van The Beatles. Day Is Done

Verpakt in een fraaie digipack verpakt, een ontwerp van de Amsterdamse kunstenares Maartje Jaquet, is The Unknown Known het voorlopige afsluitstuk van de songcyclus die Joop Nolles in 2003 opstartte.

Tracklisting The Unknown Known:

  1. Long Way Home
  2. Invisible Man
  3. Sister Is Gone
  4. We’ll Meet Again
  5. The Grass
  6. Can’t Go Wrong
  7. Is It Love?
  8. Meantime
  9. Day Is Done