The Slocan Ramblers – Queen City Jubilee
Door op 16 juni 2018

Band: The Slocan Ramblers
Album_title: Queen City Jubilee
Genre: bluegrass, folk
Release_date: 06/15/2018
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Queen City Jubilee The Slocan Ramblers
4
4

Ze zijn afkomstig uit Toronto maar hun muziek is diep geworteld in de bluegrass- en folktraditie uit de Appalachen. The Stanley Brothers, Norman Blake maar ook Texaan Steve Earle worden als  inspiratiebronnen vermeld. Op de derde langspeler van The Slocan Ramblers zijn het meer dan ooit de eigen composities van banjoman Frank Evans, mandolinespeler Adrian Gross, gitarist Daryl Poulsen en bassist Alastair Whitehead die de sound bepalen, de productie van  clawhammer specialist Chris Cooley is evenmin een te onderschatten element.

Bluegrass wordt met de prominent aanwezige virtuoze snaren plukkerij wel eens gemakshalve als louter instrumentale uit een ver verleden stijl gecatalogeerd. Uiteraard is hier geen gebrek aan imposante pickers, in Down in the Sugarbush van Poulsen vloeien de snarenverrichtingen van het kwartet organisch samen en dat is eveneens het geval voor de samenzang. Hillbilly Blues/ Deer On the River aangeleverd door mandolineman Gross, de enige niet zanger laat in het tweede gedeelte zijn instrument spreken. Bij New Morning wellen herinneringen op aan grootmeester Bill Monroe terwijl Evans zich evenmin onbetuigd laat met zijn banjo in Shut The Door.

In het luik met traditioneel werk vinden we fijne interpretaties van het door Barbeque Bob in de jaren twintig gepopulariseerde Mississippi Heavy Water Blues en A.P. Carter’s Sun’s Gonna Shine in My Back Door Someday naast een flitsend Riley The Furniture Man. Het is echter bovenal de van Don Stover afkomstige, relatief recente, folkballade, Long Chain Charlie And Moundsville die Evan’s zang kwaliteiten ten volle etaleert.

De wisselwerking met de zachtere zang van Whithead zorgt voor een aangenaam contrast. Dat de eigen verhalen van The Slocan Ramblers bij dat grandioos traditioneel werk geenszins verbleken is een indicatie voor de intrinsieke klasse en relevantie van dit hedendaagse bluegrass combo.

Tracklisting Queen City Jubilee:

 1. Mississippi Heavy Water Blues
 2. Just To Know
 3. Down in the Sugarbush
 4. Hillbilly Blues/ Deer on the River
 5. Hill to Climb
 6. Long Chain Charlie and Moundsville
 7. First Train in the Morning
 8. New Morning
 9. Through and Through
 10. Sun’s Gonna Shine in My Back Door Someday
 11. Makin’ Home
 12. Mighty Hard Road
 13. Shut The Door
 14. Riley the Furniture Man