The Robert Cray Band – 4 Nights of 40 Nights live
Door op 15 november 2015

Artiest: Robert Cray
Band: The Robert Cray Band
Album_title: 4 Nights of 40 Nights live
Genre: Roots
Release_date: 08/28/2015
Label: Provogue
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3436857
4 Nights of 40 Nights live The Robert Cray Band
4.5
4.5

Robert Cray is inmiddels alweer 62 jaar en niet meer weg te denken uit de hedendaagse bluesscene. Al vroeg begon hij met gitaarspelen en raakte al op jonge leeftijd helemaal in de ban van The Blues en gitaristen die dit ten gehore brachten. Voordat hij twintig was had hij onder meer zijn helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters, maar ook Jimi Hendrix live aan het werk gezien. Cray richtte al snel een eigen band op, die jarenlang plaatselijke bekendheid genoot, totdat in 1980 zijn eerste album uitkwam met de titel Who’s Been Talkin’. De echte doorbrak kwam in 1986 met het album Strong Persuader waarmee hij een Grammy in de wacht sleepte. Hij scoorde met Smoking Gun en Right Next Door echte mega wereldhits.

De officiële CD bestaat uit 13 nummers geselecteerd uit het omvangrijke oeuvre van wel 20 albums die Cray op zijn naam heeft staan. Het geheel is geproduceerd door drummer Steve Jordan die we kennen van zijn bijdragen bij John Mayer en die ook op een aantal nummers meespeelt.

De liveopnames vonden plaats op 4 verschillende locaties in Los Angeles en omgeving met de vaste begeleidingsband van Cray bestaande uit Richard Cousins die al sinds jaar en dag met hem speelt, keyboardspeler Dover Weinberg uit Cray’s allereerste band en drummer Les Falconer, bekend van de O’Jays en Keb ‘Mo. Verder is er een aantal gastoptredens van Kim Wilson van de Fabulous Thunderbirds, bluesharpspeler Lee Oskar, tenorsaxofonisten Trevor Lawrence en Tom Scott en trompettist Steve Madaio.

Na een wat vage opening begint het album met een relaxed geïmproviseerd bluesje, gevolgd door Shiver met een mooi blazersarrangement en een heerlijk knauwende gitaarsolo, het handelsmerk van Cray.

Prachtig is de emotionele ballad Poor Johnny die vanuit het diepste van zijn ziel lijkt te komen. In Sitting on Top of the World, dat op de meer traditionele wijze wordt gespeeld dan bijvoorbeeld Cream dat deed, horen we een Toots Thielemans-achtige bijdrage van Lee Oskar en in Wrap it Up van Fabulous Thunderbirds is er uiteraard een hoofdrol voor Kim Wilson op zang.

Verder komen voorbij de bekende rockradio favorieten zoals Bad Influence en Right Next Door (Because of me), verder het soulachtige en swingende Love Gone To Waste en de schitterende bluesy ballad These Things.

De bonus CD bestaat uit werk van Cray’s vroege carrière. Er zijn tracks te horen van een optreden uit 1982 op het San Francisco Bluesfestival en een televisieoptreden uit 1987 van het roemruchte Nederlandse programma Count Down. Op de DVD staan ook de beelden van deze twee optredens.

De DVD duurt 94 minuten en naast de eerder genoemde optredens bevat deze de nummers van CD 1. Tussen de nummers vertelt Cray over de geschiedenis van zijn band en zijn persoonlijke opvattingen over muziek. Verder “behind the scenes” opnamen waarin de samenwerking met Steve Jordan voor het voetlicht komt en interviews met Eric Clapton, Keith Richards, Bonnie Raitt, Jimmy Vaughan en Buddy Guy.

Deze boxset die in verschillende varianten te verkrijgen is (2 lp’s+ Mp3, 2 cd’s + DVD of Blu-Ray+ 2 cd’s) geeft een goed overzicht van de inmiddels 40 jaar omspannende en indrukwekkende carrière van Cray. Nog altijd schrijft Robert Cray prachtige songs en is zijn subtiele, funky, bluesy en knauwende gitaarwerk een geweldige aanvulling op zijn emotionele en doorleefde zang waarbij hij een brug slaat vanuit de authentieke blues naar de meer moderne varianten hiervan. Een aanrader dus deze boxset!

Tracklisting 4 Nights of 40 Nights live:

CD 1:

 1. I Shiver
 2. I’ll Always Remember You
 3. Poor Johnny
 4. Won’t Be Coming Home
 5. On The Road Down
 6. Sittin’ On Top of the World
 7. Wrap It Up
 8. Love Gone To Waste
 9. Bad Influence
 10. These Things
 11. Right Next Door (Because Of Me)
 12. The Forecast (Calls For Pain)
 13. Time Makes Two

CD 2 (bonus disc):

 1. I Guess I Showed Her *
 2. Right Next Door (Because of Me) *
 3. Smoking Gun *
 4. Still Around *
 5. Too Many Cooks ^
 6. T-Bone Shuffle ^
 7. * Live at Dutch TV Show “Countdown” 1987
 8. ^ Live at SFO Blues Festival San Francisco 1982

DVD tracklisting:

 1. Intro / Shiver
 2. T-Bone Shuffle
 3. Love Gone To Waste
 4. I Guess I Showed Her
 5. I’ll Always Remember You
 6. Your Good Thing Is About To End
 7. Too Many Cooks
 8. Wrap It Up
 9. Won’t Be Coming Home
 10. Smoking Gun
 11. Sittin’ On Top of the World
 12. Two Steps From The End
 13. Bad Influence
 14. These Things
 15. Right Next Door (Because Of Me)
 16. The Forecast (Calls For Pain)
 17. Time Makes Two

Written in Music Nieuwsbrief