The Psycho Sisters – Up On The Chair, Beatrice
Door op 23 september 2015

Band: The Psycho Sisters
Album_title: Up OnThe Chair, Beatrice
Genre: Roots. Pop
Release_date: 09/11/2015
Label: Blue Rose
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3447024
Up OnThe Chair, Beatrice The Psycho Sisters
4
4

Ze maakten beginjaren negentig furore in de altscène van L.A., ruim twintig jaar later is er een reunie  en brengen de dames, ondertussen van middelbare leeftijd hun debuut uit. Vickie Peterson maakte destijds deel uit van de meidengroep The Bangles en Susan Cowsill proefde, op nauwelijks achtjarige leeftijd al van het hitsucces met The Cowsills, een popgroep, uitsluitend samengesteld met oudere broers en moeder Barbara. De familie scoorde in de tweede helft van de jaren zestig met zonnige harmoniepop van The Rain, The Park and Other Things en Indian Lake. In 1971 werd de groep die model stond voor de TV reeks met The Partridge Family ontbonden. Susan en haar broers werden op het einde van de jaren zeventig met Chuck Plotkin in de studio gesignaleerd. Het materiaal van de Cocaine Drain sessies bleef onuitgebracht tot 2008.

In de beginjaren negentig belandde Susan bij The Continental Drifters, een muzikaal collectief dat destijds ook Susans echtgenoot Peter Holsapple van The dB’s en… Vickie Peterson herbergde, leverde in de periode ‘95-2001 een handvol langspelers af. Na de scheiding met Holsapple startte Susan in New Orleans een solocarrière op die tot dusver twee werkstukken telt. Ondertussen hield Peterson het voor bekeken na de zoveelste reünie van The Bangles.

Het moest er ooit van komen dat de dames herenigd werden, dat gebeurde in 2012 en nu is met Up On The Chair, Beatrice het eerste resultaat van deze reünie te beluisteren. Susan en Vicki trokken naar de Dockside Studios ,de befaamde studio in Maurice Louisiana waar destijds Better Day! , het laatste werkstuk van The Continental Drifters ingeblikt, eveneens onder hoede van Tony Daigle.Het is opnieuw een familieaangelegenheid geworden toetsenman Janson Lohmeyer en The Craft Brothers met Sam op viool en Jack op Cello figureerden in Susans band, haar man Russ Broussard en broer John, tegenwoordig levensgezel van Vickie, verzorgen de percussie, bassist Derrick Anderson tourde uitgebreid met The Bangles.

Er wordt een nostalgisch popsfeertje gecreëerd. Niet alleen met enkele covers zoals in het wat samenzweerderig klinkende Heather Says, een nummer van Judi Pulver en Waddy Wachtel dat in ’71 al door The Cowsils werd uitgevoerd en het van Harry Nilsson geleende Cuddy Toy in ’67 op het repertoire van The Monkees. Hetzelfgecomponeerde werk klinkt minstens even overtuigend. De vocale interactie tussen Cowsill  en Peterson levert sprankelende pop op zoals  Never, Never, Boys en Fun To Lie , aanstekelijke deuntjes met catchy hooks en melodieuze structuren van de Rickenbacker. Gone Fishing en de vertimmerde versie van This Painting blijven moeiteloos overeind, evenals het ietwat onheilspellende, door helse fiddle aangedreven Numb en de rockende reprise van Holsapples What Do You Want From Me.

De getalenteerde dames leverden eerder al fijne muziekjes af maar in het geval van The Psycho Sisters die zich als  een bijzonder onderlegd songwritersteam profileren overtreffen ze zichzelf en laten de concurrentie ver achter zich.

Tracklisting Up On The Chair, Beatrice:

  1. Heather Says
  2. Timberline
  3. Never, Never, Never
  4. Numb
  5. Gone Fishin’
  6. This Painting
  7. Fun To Lie
  8. What Do You Want From Me
  9. Wish You
  10. Cuddy Toy