The Grahams – Glory Bound
Door op 05 januari 2016

Band: The Grahams
Album_title: Glory Bound
Genre: Roots, Americana. Folk, country
Release_date: 11/02/2015
Label: 12 South Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Glory Bound The Grahams
3.5
3.5

Er is altijd al een onlosmakelijk verband geweest tussen de opkomst van spoorwegen die de prairie van het wilde Westen doorkruist en de verspreiding van de  Amerikaanse folkmuziek. The Grahams, een duo dat samen opgroeide  bleven sinds hun tienerjaren onafscheidelijk en die die band niet alleen met een muzikaal huwelijk bezegelde, beseffen dat  als geen ander.

Op de opvolger van Riverman’s Daughter, een eerste  muzikale zoektocht die langs de machtige Mississippi meandert, verkennen Alyssa en Doug Graham de horizonten langs de spoorrails. Evenals op de voorganger wordt op Glory Bound de thematiek met veel aandacht voor authenticiteit benaderd in een songsyclus die met hulp van oude vriend  Bryan McCann tot stand kwam.

Zo werd producer Wes Sharon aangezocht terwijl gastmuzikanten als John Fullbright, de onvolprezen fiddleman Byron Berlin en Ryan Engelman en Gabe Pearson van The Turnpike Troubadours zetten tijdens de sessies in Sharon’s 115 Recording Studio in Norman Oklahoma.  In het openingsnummer Glory Bound weerklinkt naast de harmoniezang en de hamerende ritmiek de sound van de chain gang of andere arbeiders die met hard labeur de dwarsliggers plaatsen in woeste onontgonnen gebieden.  “Never trust a  gamblin’ girl” vertrouwt Alyssa ons welluidend toe ondersteund door hitsige harmonicatonen en de locomotief is niet meer te stoppen. Onderweg naar Kansas City dansen we aangedreven door flitsende fingerpicking en fiddle de horlepijp op een vervaarlijk wiegende plankenvloer van de plaatselijke saloon. Gelukkig is er op gezette tijden ruimte voor een adempauze. Lay Me Down toont de meer gevoelige keerzijde  na het feestgedruis. The Wild One situeert zich in het grensgebied tussen gospel en soul met  echo’s van The Band.  Biscuits en het met accordeon gelardeerde Borderland getuigen niet meteen van een adembenemende schoonheid maar creëren  wel treffend een onvervalste westernsfeer. Dat  The Grahams zich bij momenten in wat theatrale toestanden verliezen nemen we er graag bij.

The Graham leveren naast dit puike studiowerk Rattle The Hocks af, een door Cody Dickinson (North Mississippi All Stars) gerealiseerde muzikale documentaire die het echtpaar volgt tijdens hun muzikale zoektocht langs de Amtracklijn van de legendarische Sun Studio’s in Memphis tot in New Orleans.

Tracklisting Glory Bound:

 1. Glory Bound
 2. Gambling Girl
 3. Blow Wind Blow
 4. Lay Me Down
 5. Kansas City
 6. Mama
 7. The Wild One
 8. Griggstown
 9. Biscuits
 10. Borderland
 11. The Sinner
 12. Promised Land