The Deep Dark Woods – Yarrow
Door op 23 december 2017

Band: Deep Dark Woods
Album_title: Yarrow
Genre: Folk, Alt-country
Release_date: 10/27/2017
Label: Six Shooter Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3726828
Yarrow Deep Dark Woods
4
4

Van min of meer traditionele Americanafolk evolueerde de Canadese band uit Saskatoon onder impuls van Ryan Boldt naar een rauwere countryrock variant op Jubilee, wellicht is de bijdrage van producer Jonathan Wilson hier evenmin vreemd aan. We zijn ondertussen bijna vijf haar verder, Boldt bracht ondertussen een langspeler gevuld met ingetogen ballade werk uit de Britse, Ierse en Noord Amerikaanse erfenis.

Op Yarrow zijn geen traditionals te bespeuren maar de songs die Boldt al dan niet met hulp van Shuyler Jansen aanlevert zijn in essentie folksongs, weliswaar aangedreven door bij momenten spookachtig elektronisch toetsenwerk (Fallen Leaves) en elektrische gitaren van Boldt en de opnieuw presente Clayton Linthicum. Dat rinkelende gitaarwerk herinnert in Up On The Mountain Top aan The Byrds en Roll Julia refereert duidelijk naar de The West Coast maar er zijn ook invloeden uit de Britse folkboom.

Ingetogen werk als Deep Floading Waters werk situeert zich   eveneens onmiskenbaar in de Angelsaksische folkhoek, denk aan Fairport Convention met Sandy Denny. De frêle achtergrondzang van Kacy Lee Anderson is daar in niet geringe mate verantwoordelijk voor. Overigens vormt Kacy met Linthicum al een tijdje het onvolprezen folkduo Kacy & Clayton.

Het is de combinatie van traditionele folk(rock) achtergrond met het verhalende songwerk dat Yarrow zo boeiend maakt. The Birds Will Stop Their Singing begint als een lieflijke verstilde haast gefluisterde ballade en evolueert in een uitgesponnen epos, gelardeerd met psychedelisch echoënd snarenwerk en broeierige percussie. Bijna negen minuten neemt nummer in beslag maar het houd de aandacht moeiteloos gaande.

Op de tonen van Drifting On A summer Night kijken we verlangend uit  naar de komst van de lente. Het geheel akoestische melancholische mijmerend The Winter Has Passed doet daar nog een schepje bovenop. Als de bladeren terug aan de bomen staan komt The Deep Dark Woods naar Europa tijdens die tournee zijn er concerten met Kacy & Clayton in Nederland en een enkele passage in België, op 6 april in De Casino, Sint-Niklaas.

Tracklisting Yarrow:

  1. Fallen Leaves
  2. Up On The Mountaintop
  3. Deep Floading Waters
  4. Roll Julia
  5. The Birds Will Stop Their Singing
  6. San Juan Hill
  7. Drifting On A Summer Night
  8. Teardrops Fell
  9. The Winter Has Passed