The Brother Brothers – Some People I Know
Door op 15 december 2018

Band: The Brother Brothers
Album_title: Some People I Know
Genre: Singer-songwriter, countryfolk, folk, bluegrass
Release_date: 10/18/2018
Label: Compass Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3838247
Some People I Know The Brother Brothers
4
4

In hun oorspronkelijke thuishaven in Illinois vormde Adam en en David Moss met fiddle en cello een string band. Daarna leggen de broers afzonderlijk een gevarieerd muzikaal parcours af. David resideert in Austin even bij het folktrio The Blue Hit en duikt op bij studiosessies van Carrie Elkin, The Levins en Corry Brannan, verruilt nadien cello voor gitaar en begint songs te componeren. Aan de Ooskust verdiept Adam zich in de rijk geschakeerde fiddletraditie  van bluegrass tot klezmer swing  en schaaft zijn techniek aan bij   Defibulators en Session Americana.

Tijdens hun jeugdjaren samen musiceerden en zongen ze al samen maar na de hereniging in Brooklyn komen ze als het duo The Brother Brothers naar buiten. Met spaarzame instrumentatie, Adam tokkelt op de banjo en beroert de vioolsnaren terwijl David de gitaarpartijen verzorgt, bouwen ze in New York City verder op de folktraditie met eigen verhalen.

“Why don’t you play the banjo anymore” zingen ze samen in Banjo Song, wat verderop brengen ze een prachtige verstilde interpretatie van Peter Rowan’s Angel Island terwijl Ocean’s Daughter, dat David samen met Rosie Tucker componeerde, naar klezmer lonkt met het fiddlespel van Adam. Met ritmische, aanzwellende fiddle-escapades en jodelzang van In The Nighttime keert het duo terug naar de bron van de uit de Appalachen regio stammende muzikale overlevering.

Adam en David zijn identieke tweelingen en dat dat wordt voluit uitgespeeld in onnavolgbare natuurlijke harmonische gezangen. Als kind luisterden ze naar de platencollectie van hun ouders, zo ontdekten ze naast het Kingston Trio, Beatles, Beach Boysen Everly Brothers en dat stimuleerde de broertjes om het zelf te proberen.

In de prachtige ballade Marry Ann wordt krijgt de fiddle gezelschap van zachte countryneske gitaartwang. Colorado is een heerlijk uitwaaierende song. We hoorden het al een beetje in Banjo Song en het ingetogen It Will Be With You, Red & Gold komt opvallend dicht in de buurt van dat andere New Yorkse duo Simon & Garfunkel en niet alleen met de ravissante zangpartijen, die ook de afsluiter Goodbye Ol’ Silver, een poëtische pianoballade optillen. (H)eerlijk debuut van een getalenteerd duo.

Tracklisting Some People I Know:

 1. Mary Ann
 2. Banjo Song
 3. Frankie
 4. I Will Be With You
 5. Colorado
 6. In The Nighttime
 7. Red And Gold
 8. Angel Island
 9. Ocean’s Daughter
 10. The Gambler
 11. Sam Bridges
 12. Goodbye Ol’ Silver