The Blues Overdrive – Clinch!
Door op 05 oktober 2015

Band: The Blues Overdrive
Album_title: Clinch!
Genre: Roots
Release_date: 08/31/2015
Label: Gateway Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Clinch! The Blues Overdrive
3.5
3.5

Deense band The Blues Overdrive, bestaande uit Martin Olsen (vocals & gitaar), Thomas Birck (bas), Louisian Boltner (drums) en Andreas Andersen (gitaar) timmert al zo’n dertien jaar aan de weg. De band heeft een stevige live reputatie opgebouwd in met name Denemarken. Op dit nieuwe album, dat de opvolger is van het in 2012 verschenen The Blues Overdrive, staan tien tracks van de hand van Martin Olson, met uitzondering van Woman of Love dat is geschreven door JJ Cale en Daughter of the Devil dat is geschreven door John Németh.

De sfeer van dit album heeft het relaxte van een JJ Cale-album, maar het ademt ook zeker dat trage swampy-achtige uit. Ook stuwende boogieachtige grooves zijn te horen. Doordat de nummers eenvoudig van opzet zijn hebben ze vaak een hypnotiserende uitwerking op de luisteraar. De band laat horen veelzijdig te zijn, maar weet heel mooi de spanning en sfeer op te bouwen zonder te vervallen in de steevaste bluesclichés.. De opnames en mix vonden plaats in Kopenhagen. Het album heeft een open moderne sound met veel ruimte voor de lekker klinkende gitaren, en ook de zang is prima gemixt.

Het openingsnummer Pistol Blues begint krachtig en veelbelovend, maar gaat jammer genoeg tegen het einde uit als een nachtkaars doordat er niet echt naar climax toegewerkt wordt. Een pittige gitaarsolo had zeker niet misstaan. Op Three Time Lover wordt de band bijgestaan door Duke Robillard die hier onmiskenbaar zijn stempel drukt. Prima zang en heerlijk sologitaarspel van deze bluesgrootheid.

Men heeft erg zijn best gedaan om het door JJ Cale gecomponeerde Woman of Love ook echt zoals JJ Cale te laten klinken en dat is goed uitgepakt. Bijzonder ook is het nummer Cherry dat doet denken aan een Jimi Hendrix studiojam uit 1969. Deze track klinkt soulful, welhaast psychedelisch en is smaakvol ingevuld door gastmuzikant Joel Paterson op lapsteelguitar. Het beste nummer van deze plaat is voor mij Lay Your Burden Down, een goed opgebouwde mean klinkende blues van meer dan 6 minuten met inventieve breaks en prachtig sologitaarwerk.

The Blues Overdrive heeft met Clinch! een prima album afgeleverd dat lekker in het gehoor ligt. Van mij mag deze band gerust de Deense grens oversteken voor wat optredens in ons land en omstreken.

Tracklisting Clinch!:

  1. Pistol Blues
  2. Rolling Thunder
  3. Three Time Lover (with Duke Robillard)
  4. Woman of Love (J.J. Cale)
  5. Daughter of the Devil (John Németh)
  6. Jealous
  7. Cherry
  8. Lay Your Burdon Down
  9. Living Here Without You
  10. Aurora