The Blind Boys Of Alabama – Spirit Of The Century
Door op 12 december 2012

Band: The Blind Boys Of Alabama
Album_title: Spirit Of The Century
Genre: Roots, World
Release_date: 04/24/2001
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 12/12/2012
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3128176
Spirit Of The Century The Blind Boys Of Alabama
4
4

In een carrière die reeds in 1939 begon is het uiteindelijk hun 50ste album dat de doorbraak naar het grote publiek bewerkstelligt. Spirit Of The Century brengt alles wat de band zo goed maakt.

Over de decennia uitgegroeid tot de belangwekkendste gospelgroep tekenden The Blind Boys Of Alabama gedurende de eeuwwisseling een contract bij Real World, het platenlabel opgericht door groot Blind Boys fan Peter Gabriel. Met een perfect uitgelezen setlist, van standards tot songs van The Rolling Stones, Ben Harper en Tom Waits, weet Spirit Of the Century alle elementen die band zo goed maakt perfect samen te vatten. De ideale combinatie van R&B, soul, gospel en folk die de band op het album hanteert zet aan tot uitstekende performances en door de wervelende arrangementen en een prachtig geluid overtuigt de band volop.

De prachtopener Jesus Gonna Be Here, een prachtsong van Tom Waits, zet de toon en opvolger, de tradional No More met een prachtig David Lindley slide-Amazing Grace-intro, brengt de soul gelijk in volle glorie binnen. Maar ook songs als Run For A Long Time, met een rappende George Scott over een heerlijk groovende drumbeat en de Blind Boys versie van de Stones song Just Wanna See His Face zijn uitstekend. Die laatste kan zelfs volledig tegen de versie van de Stones op. Ook hun bewerking van Waits’ Way Down In The Hole is een klassieker.

The Blind Boys of Alabama hadden in de periode van opname en release de wellicht beste bezetting met Jimmy Carter, Clemence Fountain, George Scott en Joey Williams als geweldige zangcombinatie. De uitstekend spelende band die hun begeleid op Spirit Of The Century wordt door een geweldige David Lindley (gitaar en slide), John Hammond (gitaar en dobro) en Charlie Musselwhite op harmonica excellent versterkt.

Tracklisting Spirit Of The Century:

 1. Jesus Gonna Be Here
 2. No More
 3. Run On For A Long Time
 4. Good Religion
 5. Give A Man A Home
 6. Amazing Grace
 7. Soldier
 8. Nobody’s Fault But Mine
 9. Way Down In The Hole
 10. Motherless Child
 11. Just Wanna See His Face
 12. The Last Time