The Band Of Heathens – Duende
Door op 14 januari 2017

Band: The Band Of Heathens
Album_title: Duende
Genre: Americaa, countryrock
Release_date: 01/13/2017
Label: Blue Rose Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3640201
Duende The Band Of Heathens
4
4

Het is ondertussen bijna vier jaar geleden dat  we nog iets gehoord hebben van de formatie uit Austin. Het vertrek van gitarist Colin Brooks  werd verwerkt met het intimistische Sunday Morning Record Ed Jurdi en Gordy Quist zochten en vonden nieuwe muzikale uitgangspunten in samenwerking met de vertrouwde toetsenman Trevor Nealon en nieuwkomer Richard Millsap aan de drumkit.

Bassist  Dave Scott heeft zich blijkbaar al goed ingewerkt en wordt als co-auteur vermeld bij  Keys To The Kingdom, een op dartele fingerpicking huppelende countryrocker. Die semi-akoestische benadering wordt wel vaker gehanteerd op Duende dat verassend opent met All I’m Asking. Een stevig galmende backbeat van bas en een gelaagde wall of sound dragen die poppy song. De fans van het eerste uur moeten niet meteen wanhopen, in Trouble Come  Early, snerpende gitaren en rollende pianolicks creëren als vanouds een typische southern rock sound in de slipstream The Black Crowes en nauw aansluitend bij het verleden van BOH. De wat onderkoelde roadhouse boogie van Sugar Queen zal ongetwijfeld zijn plaats opeisen in de setlist van de concerten.

Daddy Longlegs is een avontuurlijk funky zijstapje dat al van bij de eerste beluistering de aandacht opeist. In het afsluitende  kiest BOH  opnieuw voor een meer ingetogen  benadering met Road Dust Wheels en  het knappe Cracking The Code dat Quist samen met oude vriend Owen Temple componeerde.  Countryklassieker Green Green Grass Home stond ongetwijfeld model voor Green Green Grass Of California. Met zweverge harmoniezang en dito pedalsteel creëren de Texanen in deze weemoedige ode aan de geneugten van geestverruimende hennep een onvervalste West Coast sfeer uit lang vervlogen tijden. Avontuurlijk en doorleefd teamwerk van Band Of Heathens.   

Tracklisting Duende:

  1. All I’m Asking
  2. Sugar Queen
  3. Last Minute Man
  4. Deep Is Love
  5. Keys To Kingdom
  6. Trouble Come Early
  7. Daddy Longlegs
  8. Cracking The Code
  9. Road Dust Wheels
  10. Green Grass Of California