Texas Martha and The House Of Twang – Long Way From Home
Door op 18 december 2015

Artiest: Texas Martha Fields
Band: House Of Twang
Album_title: Long Way From Home
Genre: country, Americana
Release_date: 12/18/2015
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Long Way From Home House Of Twang
4
4

Titel van de langspeler en de naam van de band laten aan duidelijk niets te wensen over, evenals de foto. De gitaar in handbereik leunt Texas Martha nonchalant op de  robuuste carrosserie van zo’n  zo’n fraaie oldtimer.

Martha Fields Galloway is een telg van een muzikale familie uit de heuvels van West Virginia en Kentucky. De Appalachen sound kreeg ze met de moedermelk ingelepeld en zong als kleine uk ongetwijfeld al van die   harmoniezang op moeders knie. Anderzijds staat ze stevig  met de boots in de Texaanse traditie.  Het is dus niet verwonderlijk dat de tien zelf gecomponeerde songs resulteren in een  aanstekelijk mengsel van country en bluesy rock in folky mountainroots gedipt.

Onder het motto ‘born to boogie’ schiet Martha en haar kompanen ongemeen flitsend uit de boots in de gelijknamige van energie bulkende openingssong. “Are you ready to go to Dixie“ schreeuwt ze uit in een venijnig rockende picker. Take You Down, waar kan dat beter dan in Tulsa?, Eens verderop in Austin of Dallas verzeilt, krijgt de dame zowaar heimwee. De pedalsteel van Lionel Duhaupas is ondertussen warm gestookt en al snikkend beseft Fields dat ze inderdaad een ‘long way from home’ is, een lonesome cowboy harmonica versterkt het prairiegevoel.

De opnamesessies vonden immers plaats in Bordeaux, Martha’s nieuwe, tijdelijke(?) thuishaven waar ze met hulp van vaste basman Serge Samyn en enkele getalenteerde fransozen(?)  de plaatselijke Berduquet Studio in een ‘house of twang’ transformeerde. Als de voeten ietwat vermoeid geraken tijdens de horlepijpdemonstratie op de plankenvloer van de saloon, wordt er even getemporiseerd met een slijper als Lovers Lane, mijn absolute favoriet. Ook leuk, Streets Of Bordeaux met enkele frasen in charmant fransoos parlando.  Vervolgens wordt het tempo opnieuw opgedreven, Do As You Were Told flirt met de grens van country en gospel terwijl de uitsmijter Got To Move ongetwijfeld   een stormloop  naar de dansvloer genereert, en niet uitsluitend bij door line dancing geobsedeerde fanaten.

Tracklisting Long Way From Home:

Born To Boogie

Take You Down

Long ay From Home

Lover’s Lane

Johanna

Streets Of Bordeaux

Where The Red Grass Grows

Strike

Do As You Are Told

Gotta Move