Tangarine – Seek & Sigh
Door op 09 april 2013

Band: Tangarine
Album_title: Seek & Sigh
Genre: Roots, Folk, Folkpop
Release_date: 04/12/2013
Label: Excelsior Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3188369
Seek & Sigh Tangarine
4
4

Seek & Sigh is het eerste album dat Tangarine via Excelsior Recordings uitbrengt. Dat label oogst de laatste jaren veel successen met Nederlandse muzikanten. Denk bijvoorbeeld aan Tim Knol, The Kik, Moss en Beans & Fatback. Met deze nieuwe aanwinst mag het label rekenen op het volgende succes: Seek & Sigh is namelijk een prachtig album geworden.

Toch is het niet het eerste album van de broers Arnout en Sander Brinks. Na Between The Lines (2009) kwamen ze zo’n 2,5 jaar geleden met Wintersongs, The December Sessions. Die schijf bleef hier toen steken op 3 sterren, hoewel het muzikale talent van het duo al wel degelijk te horen was. Het zou van te veel ijdelheid getuigen om te beweren dat de progressie te maken heeft met de kritiekpunten van toen, toch is het wel degelijk zo dat ze zijn verbeterd op die punten.

Belangrijkste kritiekpunt op dat eerdere album was dat het te weinig verraste. Dat is op Seek & Sigh wel anders! De muziek is weliswaar nog altijd te scharen onder de noemer folk(pop) en daarmee toegankelijk, toch kent het album veel momenten waarop het aangenaam verrast. Dat heeft te maken met de instrumentkeuze, maar zeker ook met de arrangementen. Het zorgt ervoor dat het album de volle 38 minuten interessant blijft om naar te luisteren. Zeer toegankelijk én verrassend, een combinatie die in dit genre nogal eens lastig blijkt. Voor Tangarine dus niet meer.

Mede door die verrassende elementen mag je stellen dat Tangarine steeds meer een eigen geluid krijgt. Dat is een hele prestatie voor een duo dat al vanaf het begin wordt vergeleken met Simon & Garfunkel en The Everly Brothers. Vanwege de samenzang zou je die vergelijkingen nog best kunnen maken, wel zou het tekort doen aan de verschillen die inmiddels duidelijk te horen zijn. Verschillen die je dus ook kunt omschrijven als kwaliteiten van Tangarine. Associaties die nu bij het luisteren trouwens eerder opkomen dan eerdergenoemde zijn Al Stewart en The Beatles. Ach, het kan slechter…

Ander punt van kritiek op het vorige album was de balans, door volgorde van de nummers. Op Seek & Sigh valt daar niet meer over te klagen, de balans is gewoon goed. Er is een prima afwisseling, het album kent een mooie mix van uptempo en van ballads. Het zijn dan wel 12 losse nummers, toch is het ook heel duidelijk 1 samenhangend geheel. Als een boek met een logische verhaallijn.

Als genre viel al het woord folkpop, toch hoor je gaandeweg het album ook duidelijk invloeden van country. Zo zou Walking On A Dead End Street niet misstaan op een album van Gillian Welch en David Rawlings. We wisten natuurlijk wel dat de samenzang van de broers goed is, op dit nummer laten ze horen dat het nóg beter kan. Prachtig! Een ander hoogtepunt (het album kent er nog meer hoor) is de gedragen, melancholische ballad Sure Of The Things. Een nummer waarop ook goed te horen is dat de heren tekstueel gegroeid zijn.

Groei, en dan niet alleen muzikaal, zou je overigens ook kunnen zien als thema van het album. De broers zeggen daarover: “Wij hebben deze plaat het hardst nodig gehad. De liedjes omschrijven een zoektocht en ontdekkingstocht naar onszelf, naar onze eigen ideeën, gedachten en idealen.” Over het nummer Waters On The Rise vertellen ze dat het gaat “over het opgroeien in een christelijke omgeving waar ons heel duidelijk werd verteld wat we moesten geloven en hoe we moesten leven. Het nummer beschrijft de zoektocht naar onze eigen waarheden.” De nummers gaan dus ergens over, iets wat het album nóg meer impact geeft.

Met Seek & Sigh rekent Tangarine af met makkelijke maar terechte commentaren uit het verleden. Die hoeven nu niet meer te gaan over voorspelbaarheid van het genre, van twee jongens met gitaar of van de samenzang en de bijbehorende vergelijkingen. Ze kunnen nu gaan over de duidelijk aanwezige kwaliteit van de muziek.

Alleen al voor hun inzet en enthousiasme in de afgelopen jaren zou je Tangarine 5 sterren willen geven. Weinig muzikanten in Nederland hebben zo bikkelhard gewerkt om gehoord te worden. Toch zijn het geen 5 sterren geworden. Dat zou namelijk betekenen dat Seek & Sigh het magnum opus van de broers is. Dat is het nog niet, wel hebben ze ‘gewoon’ een verduveld goed album gemaakt. Daar kunnen we heel blij mee zijn. Net als met het vooruitzicht op dat 5 sterren-album. Want dat dat nog gaat komen, dat staat vast!

De officiële release van Seek & Sigh is op maandag 22 april in Bitterzoet (Amsterdam).

Tracklisting Seek & Sigh:

 1. Out Of Sight
 2. Younger Than I’m Now
 3. Waters On The Rise
 4. Seek & Sigh
 5. Reasons
 6. The Past In Us
 7. Walking On A Dead End Street
 8. The Wasted Times
 9. Motion Of Light
 10. Sure Of The Things
 11. Walls Around My Soul
 12. What You’ve Been Before