T-99 – The Various Sounds of T-99
Door op 08 mei 2015

Band: T-99
Album_title: The Various Sounds of T-99
Release_date: 04/10/2015
Label: Excelsior Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3402989
The Various Sounds of T-99 T-99
4
4

Het Amsterdamse roots-trio T-99 maakte tussen 2001 en 2010 naam in binnen- en vooral buitenland. De band toerde met Dr. John, stond op North Sea Jazz, werkte samen met Dave Gonzalez van The Paladins en deelde het podium met onder meer Chuck Berry en Little Feat. In Engeland had de band in BBC’s Mark Lamarr een fan, hetgeen resulteerde in een radiosessie en een optreden op het Latitude Festival in Suffolk. Niet wars van experimenteren, speelde T-99 ook een aantal keren samen met Michael Fakesch, van electro-vernieuwers Funkstörung.

Wie al deze wapenfeiten tot zich laat doordringen zal zich afvragen waarom T-99 niet op grotere schaal nationale bekendheid heeft gekregen. Natuurlijk, er was waardering voor de via Sonic Rendezvous en Cool Buzz uitgebrachte albums en Björn Ottenheim van zZz organiseerde zelfs een tributefestival, maar wat meer naamsbekendheid was wel op zijn plaats geweest. Gezien de internationale erkenning voor T-99 is het in ieder geval een goede zaak dat Excelsior nu deze fraai vormgegeven (artwork van Typex) verzamelaar uitbrengt. Blues, rockabilly, rhythm & blues, surf en woestijnrock; het komt allemaal voorbij op deze compilatie die put uit alle vier de T-99-albums.

Het puntige, voortjakkerende Sun is de effectieve kickstart van de plaat, na een minimaal en experimenteel intro. Yo’ Yo-Yo is zinderende, noeste woestijnrock waarin gitaar, staande bas en drums op klassieke, Amerikaanse wijze huishouden. Het broeierige Strange Things Are Happening contrasteert hier mooi mee, al is het net zo’n spannende track: ‘…Some call it winti, some call it voodoo…’ De rudimentaire percussie en de vrijgevochten gitaar geven de song extra karakter.

Andere hoogtepunten worden gevormd door het lekkere Hayfever, een voorthuppelend, akoestische getint, eigenwijs liefdeslied met een rol voor banjo ukelele en de ruwe surf instrumental Sayonara. Op I Wanna Love You laat T-99 horen ook garant te kunnen staan voor fijne rockabilly met een aanstekelijk live-gevoel. Het vuige Tonkin’ gaat nog een stap verder. De plaat wordt afgesloten door het niet eerder uitgebrachte Mokum Waltz, een sfeervol en rafelig walsje, opgenomen in 2006, in Frankrijk.

Met The Various Sounds Of T-99 krijgen Mischa den Haring, Donné la Fontaine en Martin de Ruiter, samen de harde kern van T-99, een welverdiend retrospectief. Een band die in de hele wereld waardering oogstte en meer dan 600 optredens op zijn naam heeft staan mag wel even voor het voetlicht worden gehaald.

Tracklisting The Various Sounds Of T-99:

 1. Intro
 2. Sun
 3. Yo’Yo-Yo
 4. Strange Things Are Happening
 5. Hayfever
 6. On The Verge Of A Breakdown
 7. Sayonara
 8. Drunk
 9. Hey Hey
 10. Lost Reason Blues
 11. I Wanna Love You
 12. When The Wagon Comes
 13. Tonkin’
 14. Mokum Waltz