Swing Wespelaar brengt al 30 jaar ‘blues for the people’
Door op 14 augustus 2017

Genre: Roots

In het zog van Blues Peer ontstonden er talloze kleinschaligere evenementen in België die blues en aanverwanten afficheren. Enkele van de middelgrote initiatieven gooiden al enige tijd de handdoek in de ring zoals de oorspronkelijke Belgian Blues Night in Brugge en het Handzame Bluesfestival. Vier jaar geleden hielden onze Waalse vrienden van het vermaarde Spring Blues in Ecaussinnes het na vijfentwintig jaar voor bekeken en de Booze Brothers van De Nacht van de Blues in Wuustwezel trokken er twee jaar geleden na dertig edities de stekker uit.

Er zijn nog enkele ‘survivors’ in de bluessector, zo viert Swing in Wespelaar dit weekend zijn dertigste verjaardag met naast de gebruikelijke bluesrock enkele authentieke zwarte bluesacts. Jimmy Burns, de jongere broer van de vanuit Detroit opererende  Eddie ‘Guitar’Burns, resideert de  zowat zijn ganse leven in Chicago waar hij zijn soulvolle, door gospel uit de Mississippi Delta geïnspireerde zang met melodieus snarenspel combineert. Gitarist  Bernard Allison, de jongste zoon van de betreurde Luther Allison zet de Chicagoblues traditie verder evenals Shawn Holt de zoon van Magic Slim die nu The Teardrops aanstuurt. Soulman Earl Thomas behoort eveneens tot de relatief jonge generatie van de zwarte scène. De veelzijdige zangeres JJ Thames Uit Jackson Mississippi vertegenwoordigt de bluessista’s met een repertoire dat tussen blues en soul pendelt.

Liefhebbers van de harmonica zullen zich zondag verheugen op de komst van Billy Branch. Na de stevig rockende Texasblues van Jim Suhler wordt de jubileumeditie afgesloten met The Heritage Blues Orchestra. Bij dit collectief onder leiding van Bill Sims komen zowat alle mogelijke stijlvarianten van countyblues tot New Orleans jazz  aan bod samen met zijn dochter Chaney en Junior Mack draagt hij zoals de groepsnaam al aangeeft de rijk geschakeerde erfenis van de blues van the Deep South grandioos uit.

Een fijn festival dat je op 18, 19 en 20 augustus nog altijd gratis kan meepikken. Info op www.swingwespelaar.be

http://www.swingwespelaar.be/home-nl-nl/

Written in Music Nieuwsbrief