Suzanne Santo – Ruby Red
Door op 19 november 2018

Artiest: Suzanne Santo
Album_title: Ruby Red
Genre: singer -songwriter, rootspop, rock
Release_date: 08/18/2017
Label: Eigen Beheer
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3724082
Ruby Red Suzanne Santo
4
4

Dat het ooit tot een samenwerking zou komen met Butch Walker was haast onvermijdelijk, Suzanne Santo was prominent aanwezig op Stay Gold, het recentste werkstuk van Walker. Bovendien vergezelde het voormalige model en actrice Walker op een uitgebreide tournee met harmonische backing en snaarverrichtingen op viool en banjo. Santo schoof haar activiteiten bij Honey Honey even aan de kant en besloot nieuwe songs vast te leggen.

Dat gebeurde met deskundige hulp van Walker die naast de productie nagenoeg de volledige instrumentatie in zijn Ruby Red Studio in Zuid California voor zijn rekening neemt, met uitzondering van de drumpartijen, die worden door Mark Stepro  gedebiteerd in Walkers Ruby Red Studio in Zuid Californië. De gastenlijst is weliswaar tot het strikte minimum beperkt, in enkele nummers horen we de pedalsteel van Dr. Stephen Patt met een verleden bij The Edagar Winter Group en Chamber Brothers, die naar verluidt ook Santo als psycholoog bijstaat.

Het vioolspel van Santo creëert in combinatie met Walkers verrichtingen een aangrijpende soundtrack waarin op de duistere facetten van haar persoonlijke leven wordt gefocust. In gedreven uptempo tracks komt de stevige drumbeat wat opdringerig over maar het werkt wel. Na een spannend opgebouwd Hand Shake volgt een kolkende kruising van vervormde viool- en mandolinetonen. ”I got blood in my hands, I took that shot steadly and I killed the wrong man”, eenvoudige repetitieve, primitieve ritmiek versterkt het dramatisch effect in The Wrong Man.

Het op melodieuze viool walsende Best Out Of Me is een grandioze meeslepende dromerige ballade evenals het in soulpop gedrenkte Yours Or Mine. Als Santos de viool voor elektrische gitaar verruild, verzeilen we in onstuimig rockende billy met Love Fucked UpRegrets pendelt op een wall of sound, een nummer dat overigens moeiteloos overeind blijft in de naakte solo-uitvoering die het laatste deel afsluit. In dat meer ingetogen akoestische luik klinkt de intrinsieke vocale klasse sterke dan ooit door.  Op 4 december kan je de chanteuse op het podium van Tivoli Vredenburg aanschouwen, zo komt het vorig jaar in eigen beheer uitgebrachte solodebuut, geheel terecht, opnieuw in de kijker.

Tracklisting Ruby Red:

 1. Handshake
 2. Ghost In My Bed
 3. The Wrong Man
 4. Best Out Of Me
 5. Regrets
 6. Yours Or Mine
 7. Love Fucked Up
 8. Blood On Your Knees
 9. Bullets
 10. Better Than That
 11. Regrets (acoustic)