Susan Cattaneo – The Hammer & The Heart
Door op 22 augustus 2017

Artiest: Susan Cattaneo
Album_title: The Hammer & The Heart
Genre: countryfolk, countryfolk
Release_date: 08/25/2017
Label: Jersey Girl Music
Rating: Vier sterren (4)
The Hammer & The Heart Susan Cattaneo
4
4

Naast haar activiteiten aan het gerenommeerde Berklee College of Music in Boston leverde deze dame ook songwerk aan voor muzikanten in Nashville. De afgelopen jaren figureren haar songs op eigen langspelers zoals Haunted House. Voor The Hammer & The Heart inviteerde Cattaneo zo’n veertigtal  muzikanten uit haar vriendenkring die zich blijkbaar niet tot de Boston scène beperkt. Het resultaat van die sessie kwam terecht op twee schijfjes opgesplitst in een wat ruimer geïnstrumenteerd gedeelte en een akoestisch luik.

The Hammer bevat het meer rockende werk, we kunnen de liefhebbers van het betere singer-songwriters werk meteen geruststellen. Dat elektrisch versterkte gedeelte herbergt ook enkele verfijnde ballades zoals Dry, een desolaat duet met  Dennis Brennan ondersteund door slidewerk van Kevin Barry en de op klavierwerk van Tom West geënte country tearjerker When Love Goes Right met fragiel, rafelig zangwerk van Bill Kirchen dat bij momenten aan Willie Nelson herinnert. Kirchen blijft op zijn best als hij zijn Telecaster laat spreken zoals In The Grooves illustreert, een sprankelende ode aan het vinyltijdperk waarin rockende billy uit de groeven spatte.

Ook bijzonder sterk is de strakke opener, het door The Bottle Rockets ondersteunde Work Hard Love Harder, fraaie countryrock evenals een met hetzelfde combo gedebiteerde, lekker slepend Lonely Be My Lover. Het op resonerende slides meanderende The River Always Wins kwam met de hulp van Mark Erelli tot stand en die getalenteerde muzikant uit Boston duikt opnieuw op in een fraaie interpretatie van het van Buddy en Julie Miller geleende Does My Ring Burn Your Finger? Back Door Slam is van Bonnie Hayes afkomstig en wordt met de hulp van gitarist Davy Knowles in een knap opgebouwde bluesy versie getransformeerd.

Het akoestische, meer intimistische luik Heart opent opnieuw met Work Hard Love Harder maar nu in een bluegrass versie van The Boxcar Lilies, dat andere project van de zangeres. Naast songs als Ordinary Magic, Bitter Moon en Field Of Stone, die nauw aanleunen bij de vertrouwde countryfolk zat Susan ook samen aan de schrijftafel met Jenee Halstead, die zorgt voor vocale backing zorgt in Carried. De Canadese  folkdiva Nancy Beaudette flankeert Susan in het tedere Fade To Blue. Een onderkoelde uitvoering van Mose Allisons Everybody Cryin Mercy toont de intrinsieke klasse van Susan Cattaneo als zangeres evenals Bowie’s  Space Oditty in een sobere interpretatie met Aimy Fairchild en Todd Thibaud. Pure klasse, deze gevarieerde dubbellaar.

Tracklisting The Hammer & The Heart:

Disc 1 The Hammer:

 1. Work Hard Love Harder
 2. The River Always Wins
 3. In The Groove
 4. When Love Goes Right
 5. Lonely Be My Lover
 6. Dry
 7. Does My Ring Burn Your Finger?
 8. Ten Kinds Of Trouble
 9. Back Door Slam

Disc 2 The Heart:

 1. Work Hard Love Harder
 2. Ordinary Magic
 3. Carried
 4. Bitter Moon
 5. Smoke
 6. Field Of Stone
 7. Fade to Blue
 8. Everybody Cryin’ Mercy
 9. Space Oddity