Sturgill Simpson – Metamodern Sounds in Country Music
Door op 05 juli 2014

Band: Sturgill Simpson
Album_title: Metamodern Sounds in Country Music
Genre: Rock, Roots
Release_date: 05/12/2014
Label: Loose
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3301254
Metamodern Sounds in Country Music Sturgill Simpson
4.5
4.5

De Amerikaanse countryzanger Sturgill Simpson klinkt vooral beïnvloedt door countryrock en outlaw country uit de jaren ’70. Op voorganger High Top Mountain domineerde een traditioneel countryrock geluid, Het was een energiek album, met vooral een grote hoofdrol voor een venijnige steel guitar. Op dit nieuwe album gooit Simpson het over een andere boeg, “country from space” noemt hij het zelf.

Dat spacey element valt uiteindelijk wel mee. In het lange It Ain’t All Flowers vliegen de psychedelische gitaren je om de oren, worden er stukken muziek achterstevoren afgespeeld en zorgt het voor een grote paddotrip. Dit is alleen wel het enige moment waarop dat psychedelische concept zo ver wordt doorgevoerd. Traditionele countryrock wordt op dit album wel vaker gekruid met psychedelische uitspattingen, maar er is altijd de twijfel die er voor zorgt dat het concept niet volledig door wordt gedrukt.

Twijfel is wel iets wat bij dit album past, het zou haast als een overkoepelend concept gezien kunnen worden. Er wordt gezongen over drank en drugs, maar dat maakt niet gelukkig. Liefde maakt wél gelukkig, maar tegelijkertijd is er de realisatie dat liefde net zo allesverwoestend kan zijn dan die drank en drugs. In Just Let Go zingt hij “Woke up today and decided to kill my ego
It aint ever done me no good no how”, waaruit blijkt dat hij resoluut wil afrekenen met die vertwijfeling, maar hoe? De oplossing wordt later gevonden met “Taking a 49 divine day vacation
From reality and all else in between”. Het duidt erop dat Simpson het spacey element op het album misschien niet muzikaal bedoelde, maar eerder poëtisch. Graag zou hij tijdelijk even weg gaan van deze aardbol.

Een erg goed traditioneel countryrockalbum, met een aantal psychedelische elementen die het geheel een eigen gezicht geven. Die psychedelica is echter nergens overheersend, waardoor dit voornamelijk erg goede countryrock blijft.

Tracklisting Metamodern Sounds in Country Music:

 1. Turtles All the Way Down
 2. Life of Sin
 3. Living the Dream
 4. Voices
 5. Long White Line
 6. The Promise
 7. A Little Light
 8. Just Let Go
 9. It Ain’t All Flowers
  bonustrack:
 10. Pan Bowl

Written in Music Nieuwsbrief