Spain – The Soul Of Spain
Door op 11 mei 2012

Band: Spain
Album_title: The Soul Of Spain
Genre: Roots, Rock
Release_date: 05/11/2012
Label: Glitterhouse Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3087361
The Soul Of Spain Spain
4
4

Het Amerikaanse Spain is een van de meest hartstochtelijke bands denkbaar. Hun heerlijk trage, simpele maar o zo doeltreffende songs met teksten over hartzeer raken altijd weer diep.

Toen zanger/bassist Josh Haden (inderdaad de zoon van de legendarische jazzbassist Charlie) in 1993 de band Spain formeerde had hij een duidelijk muzikaal plan voor ogen. Volledige tegendraads aan de muzikale ontwikkeling waren zijn songs merendeels akoestisch van aard en lagen de tempo’s laag, zelfs zo laag dat men de term slowcore erop los kon laten. De band bestond in eerste instantie uit Josh, zijn zus Petra en Evan Hartzell. Met zijn drieën maakten zij met meesterlijke debuutalbum The Blue Moods Of Spain (1995). De trage songs met simpele maar zeer hartrakende liefdesteksten raakten gelijk diep en het album werd in bescheiden kring lovend ontvangen. Toen het van dat album afkomstige Spiritual eerst door Johnny Cash voor zijn album Unchained(1996) en vervolgens door Josh’ vader Charlie op diens samen met Pat Metheny gemaakte meesterwerk Beyond The Missouri Sky (1997) kwam te staan, werd de faam van Josh nog groter. Het vervolgalbum She Haunts My Dreams (1999) was wederom een voltreffer en het daarop volgende album I Believe (2001) was misschien wel de allermooiste. Vervolgens werd het heel stil.

Pas in 2007 kwam Haden met Spain terug. Verdwenen waren Petra en Evan en aan de band waren nu Randy Kirk (keyboard, gitaar), Matt Mayhall (drums) en Tom Gladders (gitaar) toegevoegd. In eerst instantie trad de band puur live op met oude songs maar met de toevoeging van gitarist Daniel Brummel werden voorzichtig nieuwe songs geschreven en opgenomen. In 2010 verscheen op iTunes reeds een nieuwe Spain-song in de vorm van I’m Still Free en al snel werd daar het prachtige Hang Your Head Down Low aan toegevoegd. Met The Soul Of Spain komt er dan na 11 jaar eindelijk een volledig nieuw album van Spain uit. En hoe vertrouwd klinken de songs weer en hoe goed ook. Gelijk bij albumopener The Only One haal je weer dat vertrouwde Spain gevoel binnen. Een lome, heerlijk dromerige song met de fraaie rokerige stem van Haden daar prachtig overheen. Ook het daaropvolgende Without A Sound is weer zo prachtig sober. Verrassend is dat Spain in sound nu ook echt een volgroeide band is. Op Because Your Love wordt het volume van de gitaren vol opengetrokken en wordt er een volledig nieuwe Spain sound neergezet. Nou ja, nieuwe sound? Spain blijft altijd als Spain klinken ook als de band dus steviger songs speelt. De stem van Haden gecombineerd met de lome en altijd rijke melodieën klinken zowel rustig als stevig evenredig enerverend. Ook in Miracle Man, de andere stevige song van het album is dat zo.

The Soul Of Spain bevat zoveel meer mooie songs. Het reeds eerder genoemde I’m Still Free en vooral ook I Love You, Sevenfold en Walk On The Water behoren tot de allermooiste Spain-songs. Het door Daniel Brummel geschreven en ook gezongen All I Can Give sluit naadloos op de songs van Haden aan. Verrassend mooie song ook. Het elk wel 6 minuten durende Falling en (het reeds eerder genoemde) Hang Your Head Down Low sluiten het album ijzersterk af. Niet eerder klonk Spain zo rijk in arrangement. De piano- en orgelpartijen van Randy Kirk voegen een heel fijn extra aan het geluid van Spain toe. Maar het is Haden die in songs schrijven weer eens laat horen hoe goed hij is. Echt elke song is volledig raak op The Soul Of Spain.

Tracklisting The Soul Of Spain:

 1. The Only One
 2. Without A Sound
 3. Because Your Love
 4. I’m Still Free
 5. I Love You
 6. All I Can Give
 7. Walked On The Water
 8. Sevenfold
 9. Miracle Man
 10. Falling
 11. Hang Your Head Down Low