Son Volt – Notes Of Blue
Door op 16 februari 2017

Band: Son Volt
Album_title: Notes Of Blue
Genre: altcountry, rootsrock
Release_date: 02/17/2017
Label: Transmit Sound
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3644850
Notes Of Blue Son Volt
4
4

Na het ontbinden van Uncle Tupelo, dat in zijn kortstondig bestaan een pioniersrol vervult in de alt.country beweging, gaan de jeugdvrienden en creatieve spilfiguren Jef Tweedy en Jay Farrar elk hun eigen weg. Tweedy formeert het uiterst succesvolle Wilco met overblijvende leden van Uncle Tupelo. Farrar zet met  Mike Heidorn, de voortreffelijke originele drummer van Uncle Tupelo, Son Volt op. Zowel Tweedy en Farrar muzikanten duiken ook sporadisch op bij andere muzikale  projecten. Farrar bouwt vanaf ’95 met het ongeëvenaarde Trace een consistent repertoire uit met Son Volt in wisselende bezettingen maar de weerklank beperkt zich tot een cult-aanhang.

De meest recente voorganger Honky Tonk leunt nauw aan bij de  specifieke country die destijds de soundtrack vormde op de jukeboxes van de saloons in Bakersfield. Het is dan ook even wennen als we opnieuw met die typische compromisloze rauwe rockende riffs geconfronteerd worden in Static en de attacks en gierende slides van The Storm. In de dertig minuten die Notes Of Blue in beslag neemt, passeren ook meer ingetogen momenten zoals The Storm, een picker die refereert naar de countryblues van de pioniers uit de Mississippi Delta. In een andere akoestische track, het pastorale Cairo and Southern, huizen invloeden uit de Britse folk.

Dat is niet echt verwonderlijk, Farrar  geeft aan dat hij de afgelopen tijd naast de mistroostige  poëzie van Nick Drake met veel aandacht luisterde naar van Skip James en Missippi Fred Mc Dowell. Die invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig maar bij SonVolt krijgt de blues een persoonlijke invulling zoals in het mysterieuze Midnight en het door een hypnotische boogiebeat gelanceerde Sinking Down die na enkele tempovertragingen telkens opnieuw opgepikt wordt.

Diepe donkere  bass en ritmische twang  bouwen een spanningsveld op in Threads and  Steel. Nog sterker wordt het als Farrar op vertrouwd, meer countrygetint, terrein blijft zoals het door huilende pedalsteel van Jason Kardong en de viool van Gary Hunt gedragen Promise The World. Fijn album.

Tracklisting  Notes Of Blue:

  1. Promise the  World
  2. Back Against The Wall
  3. Static
  4. Cherokee St
  5. The Storm
  6. Lost Souls
  7. Midnight
  8. Sinking Down
  9. Cairo and Southern
  10. Threads and Steel