Son Of Dave – Music For Cop Shows
Door op 27 oktober 2017

Band: Son Of Dave
Album_title: Music For Cop Shows
Genre: Roots
Release_date: 10/27/2017
Label: Goddamn Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3711133
Music For Cop Shows Son Of Dave
3.5
3.5

Son of Dave is het alter ego cq de artiestennaam van de 52-jarige Canadees Benjamin Darvill. Eerder maakte hij als multi-instrumentalist deel uit van de band Crash Test Dummies, die in 1993 wereldwijd scoorden met het eigenaardige, maar zeer pakkende Mmm Mmm Mmm Mmm. Die bestaan nog steeds, maar zonder Darvill. Geïnspireerd door mensen als James Cotton en Sonny Terry wierp hij zich op oude blues en folk. 

Als ‘one man funky human beatbox’ trekt hij nu de wereld over. In 2005 trad hij op in het wereldberoemde muziekprogramma Later.. with Jools Holland. Een hele eer voor de inmiddels in Londen woonachtige artiest. Ook werd z’n muziek gebruikt in soundtracks van tv-series (zoals Breaking Bad) en verzorgde hij de voorprogramma’s van onder andere Iggy & The Stooges, UB40 en Supergrass. Gedurfde combinaties.

Dit album grijpt qua sfeer en sound terug op oude bluesopnamen. Alsof je naar oude countryblues zit te luisteren. Ook West-Afrikaanse muziek en de voodoosound van Dr. John komen voor de geest, vooral in de zang en ritmes (Hey Aye).

Aanvankelijk klinkt het allemaal wat muf en bedompt en vooral als een gimmick (Daddy Was A Wolf Man, Caledonian Street) dankzij die aanpak. Maar na verloop van tijd ga je de lagen en subtielere details horen (Six Weeks) en vooral ook het muzikale vakmanschap van Son of Dave, met een dragende rol voor de bluesharp. In Blues Organ zit gelukkig een lekker vuile sixties-stijl gitaarsolo en in Mojo Wava een akoestische slide-gitaar. Niet dat het klankbeeld eenzijdig is. De kwaliteit zit ‘m bij Son of Dave in de details en sfeer. 

Wel blijft het gevoel hangen dat het hier om een beetje om een gimmick-act gaat. De titel suggereert dat ook, maar de mens achter Son of Dave krijgen we niet te zien. Hoe knap ook, mis je een beetje het persoonlijke.

Tracklisting Music For Cop Shows:

  1. Get A Strut On
  2. Daddy Was A Wolfman
  3. Six Weeks
  4. Pow Wow
  5. Caledonian Street
  6. Rattlesnake
  7. Blues Organ
  8. Mojo Wawa
  9. Hey Aye
  10. Marching & Whistling