Sleepwater – Sunwritten
Door op 09 januari 2013

Band: Sleepwater
Album_title: Sunwritten
Genre: Alt-country
Release_date: 12/06/2012
Label: Sleepwater
Rating: Drie sterren (3)
Sunwritten Sleepwater
3
3

De Loonse en Drunense Duinen. Middenin Noord-Brabant, maar je zou er zo een nieuw deel van Once Upon A Time In The West kunnen opnemen. Zo ver gaat Sleepwater niet. Maar de tafel en typemachine die ze er hebben neergezet voor de hoesfoto van hun nieuwste album geeft het een prettig ‘creepy’ sfeertje mee.

In de film van Sergio Leone weet je nooit wat er gaat gebeuren als Charles Bronson zijn neus voorzichtig om een hoekje steekt. Een kogellawine of de desolaatheid van een verlaten stadje? Die spanning zit op sommige momenten ook in Sunwritten, het tweede album van het Brabantse kwartet dat wordt aangevoerd door de broers Ad (zang, gitaar) en Wil Opstals (achtergrondzang, bas, gitaar).

Wel is het zo dat als je de plaat voor het eerst ‘blind’ beluistert (je kent de band niet en weet niets van de achtergronden) je meteen hoort dat het hier om een Nederlandse groep gaat. Soms verraadt de uitspraak dat (absoluut niet doorlopend), soms komt een zinsnede wat te Hollands-Engels over: ‘And the glass in the sand is as empty as you.’

Toch weet de groep over de hele linie geloofwaardig over te komen. Sterker nog, de namen die je al luisterend te binnen schieten als referentie kunnen een stuk beroerder: Jayhawks, Calexico, Neil Young’s Crazy Horse, maar ook het Britse Blur.

Het viertal Sleepwater heeft zich voor deze nieuwe plaat, twee jaar na het debuut, allesbehalve afgezonderd. Behalve ‘de Opstals’ en hun vaste bandmaten Martin de Ruijter (drum, percussie, achtergrondzang) en Ernst van Nieuwburg (gitaar, bas, toetsen) doet nog een hele batterij gasten mee: trompet en trombone, fluit, pedal steel en extra drums completeren het muzikale palet. Omdat dat in een steeds wisselende samenstelling gebeurt, klinkt Sunwritten bijzonder afwisselend.

Een van de extra muzikanten, Sebastiaan van Bijlevelt, produceerde de plaat ook. Het is mede aan hem te danken dat de plaat bij elke track anders ’smaakt’. Zanger Ad Opstals gaat als ‘ober’ mee in het werk van ‘kok’ Van Bijlevelt en zet zijn stem in elke gang van dit elfgangenmenu op een andere manier in. De ene keer (bewust) breekbaar, de andere keer vol kracht. Ook dat is een prestatie.

Tracklisting Sunwritten:

 1. A Room Full Of Sparrows
 2. The Shadow Of A Smile
 3. She Dances The Wire
 4. Noisesleeper II
 5. …Are Blue
 6. Never Sense Your Sun And Shade
 7. She’s Gone
 8. Familiair Ground
 9. Running Out Of Time
 10. Would You Lie?
 11. Sunwritten