Sleepwater – Sleepwater
Door op 16 februari 2011

Band: Sleepwater
Album_title: Sleepwater
Genre: Alt-country, Americana, Alternative
Release_date: 12/01/2010
Label: eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Sleepwater Sleepwater
3.5
3.5

Al in 2010 nam de Brabantse formatie Sleepwater een album op met de gelijknamige titel. Omdat dit in eigen beheer gebeurde, is er nooit een officiële landelijke release geweest. Dat is jammer, want het album verdient zeker meer aandacht.

Sleepwater bestaat uit Ad Opstals (zang en gitaar), Wil Opstals (bas en zang) en Martin de Ruijter (drums, percussie en zang). Toch mag je op dit albumd nog flink wat andere instrumenten verwachten, waarvan enkele toch wel verrassend zijn: viool, accordeon, pedal steel gitaar, tubular bells (oftewel, buisklokken), dwarsfluit, orgel, glockenspiel en mondharmonica.

Voor wie nu probeert om met een optelsom hier een genre van te brouwen, we verklappen het gewoon: de muziek is te omschrijven als donkere alt-country, waarbij het woord alt (om het wiskundig te houden) zelfs wel in het kwadraat mag worden genomen. Het donkere komt onder meer door de zangstem van Opstals. Dat alternatieve zit ‘m uiteraard deels in de bijzondere keuze van instrumenten, maar zeker ook in de composities van de nummers.

Dat betekent, wat de band de veertien nummers lang ook doet, voorspelbaar is het nooit. Denk je een vergelijking te vinden met iemand als Neil Young, komt gaat die van tafel door een instrument dat het anders maakt. En denk je door de zang ineens een vergelijking te kunnen maken met Fatal Flowers dan slaat het muzikaal gezien weer nergens op. Op die manier komen belachelijk veel vergelijkende namen op, die ook evenzo snel weer afvallen.

Op een geheel eigen manier speelt Sleepwater dus met genres, met tempo’s, met instrumenten, met arrangementen. En die originaliteit mag bijzonder worden genoemd, die verdient zeker complimenten (en daarmee op WiM een halve ster extra). Het getuigt van lef, je weet namelijk wel bij voorbaat dat er een groep mensen is, die dit niet trekt. Dat het Sleepwater niet te doen is om commercieel succes, maar om het uiten van hun liefde voor de muziek, dat maken ze op alle manieren wel duidelijk.

Eerlijk is eerlijk: soms komt het wat rommelig over. Aan de andere kant, dit geeft wel een speelsheid die mooi compenseert met de momenten van zware melancholie die af en toe ook voorbijkomen.

Omdat deze alt-country cd in eigen beheer is gemaakt, zul je ‘m ook op een alt-wijze moeten bestellen. Dat doe je door een mail te sturen naar [email protected].

De countrypurist hoeven we dat niet aan te raden, die zal waarschijnlijk te vaak moeite hebben met de nummers van Sleepwater. Anders is dat voor hij/zij die openstaat voor de letters alt ervoor. Die is voor €10,- exclusief verzendkosten een bijzonder album rijker.

Tracklisting Sleepwater:

 1. Turn Off The Light
 2. Feel Like Summer
 3. She’ll Be Dancing
 4. In…
 5. Thrown Away
 6. Soon
 7. Paper Chains
 8. In Shades (Of Oak)
 9. Lost
 10. Mind Out Of Time
 11. Something To Say
 12. Secure The Room
 13. Noisesleeper
 14. Hat Catching Dollars