Shovels & Rope – O’ Be Joyful
Door op 30 juni 2013

Band: Shovels & Rope
Album_title: O’ Be Joyful
Genre: Roots, Americana
Release_date: 05/02/2013
Label: Island
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3202862
O’ Be Joyful Shovels & Rope
4
4

Shovels & Rope is een Amerikaans duo dat bijzondere, prachtige americana maakt. Daarnaast is het een goed voorbeeld van zo’n band die in het thuisland een grote naam aan het worden is, terwijl ze hier bij slechts een handjevol liefhebbers bekend zijn. Met dank aan een compleet gebrek aan promotie. Hoog tijd dus om daar als Written in Music maar eens verandering in te brengen, om de twee hier de bekendheid te geven die ze verdienen. Met een recensie van hun laatste album O’ Be Joyful. Dat kwam in de VS al uit in 2012, Nederland is nu, een jaartje later, aan de beurt.

Shovels & Rope bestaat uit Michael Trent en Cary Ann Hearst, een stel uit Charleston (South Carolina). Het geluid van het duo is rauw, ongepolijst, maar op veel momenten toch ook verrassend intiem. Je krijgt op O’ Be Joyful veel samenzang te horen, de 2 stemmen vullen elkaar erg mooi aan. Zij heeft een rauwe, wat scherpe stem, de stem van hem lijkt dat als ze samen zingen weer wat af te zwakken. Dat levert dan een erg mooie spanning op.

De muziek die ze maken is een combinatie van country/bluegrass en blues, waarover dikwijls een flinke indie-saus wordt gegoten. Dat zorgt ervoor dat O’ Be Joyful regelmatig bijzonder verrast. Het wat jazzy nummer Hail Hail doet dat bijvoorbeeld door een mix van blazers (waardoor je je bijna in New Orleans waant) en een zware distortion. Die combi komt ook voorbij op Tickin’ Bomb, een nummer dat verder toch erg anders is, omdat het veel meer richting blues gaat.

Toch kunnen de 2 het ook goed zonder allerlei fratsen, ze kunnen erg (goed) sober en traditioneel klinken. Een goed voorbeeld is de prachtige ballad Lay Low, waarbij slechts plaats is voor zang, gitaar en banjo. Van dat nummer is hieronder een live-versie te bewonderen. Zo ingetogen en intiem als de 2 op dit nummer klinken, zo ‘los’ gaan ze de track daarop, op uptempo countrynummer Kemba. Yeeha! Die verscheidenheid van de muziek in combinatie met toch een heel eigen geluid zorgt ervoor dat je het album niet 1 keer verveelt.

In het licht van de enorme populariteit van alternatieve country belooft Shovels & Rope een hele grote naam te worden. Niet alleen in de VS, ook in ons land. Zorg dus dat je ze al kent, als anderen erover beginnen te praten. Laat je snel verrassen door deze hele grote belofte. En geniet!

Tracklisting O’ Be Joyful:

 1. Birmingham
 2. Keeper
 3. O’ Be Joyful
 4. Hail Hail
 5. Lay Low
 6. Kemba’s Got the Cabbage Moth Blues
 7. Tickin’ Bomb
 8. Carnival
 9. Shank Hill St.
 10. Cavalier
 11. This Means War

Om je extra lekker te maken doen we er gewoon nog een ander nummer bij. Dat staat niet op O’ Be Joyful, maar geeft wel een mooi idee van de fijne muziek die Shovels & Rope maakt.