Scud Mountain Boys – The Early Year
Door op 03 juli 2013

Band: Scud Mountain Boys
Album_title: The Early Year
Genre: Roots
Release_date: 06/28/2013
Label: Chunk Records/Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 1408382
The Early Year Scud Mountain Boys
4
4

Zonde dat de Scud Mountain Boys niet bekender zijn geworden. Op basis van hun eerste drie albums, die halverwege de jaren 90 verschenen, zou dat meer dan terecht zijn.

Scud Mountain Boys ontstond in 1991 in Northampton, Massachusetts en bestond uit Joe Pernice, Stephen Desaulniers, Bruce Tull en Tom Shea. Stephen Desaulniers verliet de band in oktober 1996 en werd direct vervangen door Frank Padellaro. In eerste instantie heette de band The Scuds, en hun eerste werk was meer rock georiënteerd. De band kwam er met legendarische om de tafel sessies bij Bruce Tull thuissessies echter achter dat de liefde voor puur akoestische muziek veel groter/sterker was. Hoewel het idee van muzikanten rond een tafel ook naar het podium werd gebracht (dan geen tafel maar wel stoelen) en dat door het publiek niet echt werd gewaardeerd, werd de band op basis van hun muziek vooral in thuisland Amerika met elk album populairder.

De mooie trits aan albums Dance the Night Away (1995), Pine Box (1995) en Massachusetts (1996) liet een steeds klinkende en spelende band horen met op elk album genoeg parels om die groei te laten horen. Massachusetts wordt als American klassieker gezien maar de eerste twee albums laten de opmaat naar dit meesterlijke album al uitbundig horen. Na dat derde album ging de band, door allerlei redenen, uiteen maar in augustus 2011 vierden Pernice (ondertussen vermaard geworden met zijn Pernice Brothers), Shea en Desaulniers een vrij onverwachtse reünie en werd zelfs een complete Scud Mountain Boys reünie aangekondigd.

Op het net verschenen dubbelalbum The Early Year zijn de eerste twee albums verzameld met een handvol fijne, niet eerder uitgebrachte, extra’s. De albums werden halverwege de jaren 90 op het kleine Chunk Records uitgebracht. Met een heruitgave via Sub Pop kan nu iedereen de fijn intieme prachtsongs van de Scud Mountain Boys tot zich nemen. Van hun eerste album Pine Box, opgenomen met 1 microfoon aan de keukentafel van Bruce Tull, zijn, naast al hun eigen prima songs, vooral de covers van Jimmy Webb’s Wichita Lineman en het van Cher bekende Gypsies, Tramps and Thieves (haar eerste wereldwijde hit) ijzersterk. Van hun tweede album, waarop ook een aantal oude rocksongs van The Scuds staan, is het wederom een Jimmy Webb cover, deze keer het prachtige Where’s The Playground, Susie?, die het album naar een hoger plan tilt.

Tracklisting The Early Year:

CD1 (Pine Box):

 1. Silo
 2. Reservoir
 3. Glacier Bay
 4. Peter Graves’ Anatomy
 5. Freight Of Fire
 6. Sweet Sally
 7. Oklahoma
 8. Don’t Know How To Tell Her
 9. Gypsies, Tramps And Thieves
 10. There Is No Hell (Like The Hell On This Earth)
 11. Wichita Lineman
 12. “Please, Mr. Please”
 13. Down In Writing
 14. Closing Time

CD2 (Dance The Night Away):

 1. Freight of Fire
 2. One Hand
 3. Letter to Bread
 4. Television
 5. (She Took His) Picture
 6. Where’s the Playground, Susie?
 7. Combine
 8. Blood and Bones
 9. Silo
 10. Sangré de Cristof
 11. Kneeling
 12. Fiery Coffin
 13. Helen