Scott H Biram – The Bad Testament
Door op 12 april 2017

Artiest: Scott H Biram
Album_title: The Bad Testament
Genre: Rock, Roots
Release_date: 01/01/1970
Label: Bloodshot Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3608212
The Bad Testament Scott H Biram
4
4

Scott H Biram is weer terug en daar kan de fan van “one-man-band” blues, country, metal en punk alleen maar vrolijk van worden. De bourbon kan weer tevoorschijn gehaald worden – de volumeknop van je stereo-installatie  vol open om je onder te dompelen in alles wat op het cliché af stoer en Amerikaans is. Tenminste, dat is wat we doorgaans van Biram verwachten. Het in 2014 uitgekomen Nothin’ but Blood liet precies dat horen, met veel focus op punk en metal. Niet moeilijk, toch is het top vermaak.

Nieuw album  The Bad Testament heeft meer in zijn mars en zoekt zowel muzikaal als tekstueel meer de diepte. Waar religie altijd al een rol speelde binnen zijn teksten, kwam het nooit zo introspectief en donker naar voren als op dit album.“I struggle all the time in my mind and in my heart, i just dont have the time for righteous ways.”, zo legt Biram in 1 zin gelijk zijn moeilijke relatie met georganiseerd geloof bloot. Duidelijk wel bezig met een spiritueel gedachtengoed, maar van de kerk zelf moet hij weinig hebben. De gospel True Religion is vervolgens het trieste verhaal over een doodzieke jongen, waarvoor de dokter niets meer kan doen dan zeggen, “you must have that true religion, hallelujah”. Ook de whiskyfles kan weer in de kast, getuige dronkemansballad  Red Wine, een nummer dat volledig de liefde verklaard aan het rode goedje. Onderwijl zit het lied vol nuttige levenslessen: “I can tell you’ve been cheating, by the way you are peeing”, zo beweert Biram. Geen whisky, tekstueel persoonlijker; het is een beetje de wereld op zijn kop op dit nieuwe album.

Deze introspectieve, meer gefocuste houding gaat hand in hand met een meer diverse muzikale aanpak. Een stamper als Trainwrecker laat nog steeds de ruige punkkant horen die zijn muziek zo vaka kenmerkt. Toch staan midtempo rockers en akoestische bluesjes centraal: technisch fingerpicking, snel shredden, een ruige stem en dan weer verstild . Een donker lied afgewisseld met meer lichtvoetig werk. Af en toe een goed bespeelde mondharmonica. Het zorgt allemaal voor een authentieke, gevarieerde sfeer. Als hij in het al eerder aangehaalde Rightious Ways dan ook nog alle bijt en gravel uit zijn stem haalt om te wisselen naar een prachtige zangstem, blijkt dat hij zelfs dat doorgaans stoere cliché randje van zijn muziek niet nodig heeft om indruk te maken.  Biram doet hier niets nieuws, maar verlegd zijn focus naar een meer persoonlijke, soms serieuze instelling en komt zo toch weer fris voor de dag. 

Tracklisting The Bad Testament:

 1. Set Me Free
 2. Still Around
 3. Red Wine
 4. TrainWrecker
 5. Long Old Time
 6. Swift Driftin’
 7. Righteous Ways
 8. Crippled & Crazy
 9. Feel So Wrong
 10. True Religion
 11. Hit the River 
 12. Pressin’ On
 13. What Doesn’t Kill You