Samantha Fish – Chills & Fever
Door op 01 april 2017

Artiest: Samantha Fish
Album_title: Chills & Fever
Genre: Soul/R&B
Release_date: 04/24/2017
Label: Ruf
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3671349
Chills & Fever Samantha Fish
3.5
3.5

In 2011 zagen we in Brussel Samanta Fish aan het werk, ze vormde samen met Dani Wilde en Cassie Taylor, dochter van Otis Taylor, het dameskransje Girls With Guitars, een onderdeel van de Blues Caravan van het Ruf-label.Als teenager imponeert deze jongedame in de plaatselijke Knuckleheads Saloon in Kansas City. Missouri wordt al snel te klein voor de gitariste die na haar livedebuut bij het Ruf label terecht komt. De met producer Mike Zito tot stand gekomen langspelers Runaway en  Black Wind Howlin’ tonen een gepersonaliseerde en genuanceerde visie op bluesrock. Haar derde werkstuk neemt ze op in Memphis, onder hoede van Luther Dickinson exploreert ze de rurale southernblues.

Op Chills & Fever is geen eigen werk te bespeuren, Samantha reist af naar Detroit,  destijds de hoofdstad van R&B en Motown.  Daar vindt ze de geschikte backingband, de ritmesectie van The Detroit Cobras aangevuld met toetsenist Bob Mervak en  Mark Levron en Travis Brodsky, een blazersduo uit New Orleans.  Met dit muzikale gezelschap bladert Fish door het grote  sixtiessoul en R&B boek.

Het op strak ritmisch snarenspel geënte He Dit It van Jackie De Shannon waarmee The Ronettes destijds scoorden vormt een energieke opener. In titeltrack Chills &Fever wordt een trillende sax met vervormde gitaar vermengt opvallend is de onderkoelde zang die naar Amy Winehouse lonkt. I’ts Your Voodoo Working van Charles Sheffield  werd ook al eens onder handen genomen door rockabillyqueen Imelda May maar ook de versie van Fish heeft ondanks iets te schreeuwerige uithalen een bedwelmende uitwerking.

Het zwoele orgel, de omfloerste  blazers en soulvolle snarenlicks leiden naar Hello Stranger Samantha trekt zich ook vocaal bijzonder aardig uit de slag in deze onvergetelijke slijper van Barbara Lewis. De uitvoering van Hurts All Gone blijft steken in een verdienstelijke poging. De jongedame maakt het zich niet gemakkelijk met songs die eerder onnavolgbaar geïnterpreteerd werden door illustere souldiva’s als Irma Thomas, Nina Simone en Betty Harris. Met accurate uitvoeringen van Allen Toussaints Nearer To You en You’ll Never Change (Bettye LaVette) overtreft Fish zichzelf.

De door slide werk en vervormde zang aangedreven stokoude blues Crow Jane leunt weliswaar meer aan bij het vertrouwde werk maar als vervolgens Somebody’s Always in het bonusluikje passeert toont Samatha Fish aan dat ze niet noodzakelijk terug hoeft naar de door gitaar gedomineerde bluesrock.

Tracklisting Chills & Fever:

 1. He Did It
 2. Chills & Fever
 3. Hello Stranger
 4. It’s Your Voodoo Working
 5. Hurt’s All Gone
 6. You Can’t Go
 7. Either Way I Lose
 8. Never Gonna Cry
 9. Little Baby
 10. Nearer To You
 11. You’ll Never Change
 12. Crow Jane
 13. Somebody’s Always Trying
 14. I’ll Come Running Over