Sam Beam & Jesca Hoop – Love Letter For Fire
Door op 15 mei 2016

Artiest: Sam Beam
Band: Sam Beam & Jesca Hoop
Album_title: Love Letter For Fire
Genre: indie folk, countrypop
Release_date: 05/06/2016
Label: Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3518882
Love Letter For Fire Sam Beam & Jesca Hoop
4
4

Samuel Beam, de baardige singer songwriter uit  Zuid-Carolina, heeft ondertussen als bezieler van Iron & Wine al een indrukwekkend oeuvre opgebouwd  met een handvol langspelers, gevuld met een beeldrijk verhalend repertoire. Een van die songs  verzeilde in de  soundtrack van Twilight Saga.

Daarnaast zijn er nog de samenwerkingen met Calexico en meer recent met oude vriend Ben Bridwell van The Band of Horses. Wellicht werd  Beam enigszins geïnspireerd door de romantische thematiek van de film, hij wou zo’n  lekker ouderwetse duetplaat maken. In Jesca Hoop vond hij de perfecte partner om zijn plannen te verwezenlijken, het duo zette zich samen aan de schrijftafel om ideeën uit te wisselen en in een concrete  muzikale vorm vast te leggen.

Het resultaat is te beluisteren op Love Letter For Fire , een album opgedragen aan de liefde. Een korte sfeervolle introductie leidt naar een prachtige collectie poëtische countrypop waarin de wisselwerking tussen de ingetogen warme zang van Beam volop uitgespeeld wordt tegen de meer levendige frasering van Hoop en dat mist zijn uitwerking niet. Met naast de akoestische gitaren van de hoofdrolspers een spaarzame weldoordachte orkestratie in een door producer Tucker Martine (alweer) zorgvuldig afgewogen organisch geheel.

De titelsong  We Two Are Moon en The Little Lamb You Lost zijn fraai voorbeelden, evenals Every Songbird Says. De immer aanwezige cello, viool en piano vullen het snarengepluk in de tedere songs aan. Het geluk blijkt broos en wordt soms door Valley Clouds overschaduwt en Bright Lights and Goodbyes belicht de minder aangename kanten van een alles veterende liefde, als het afscheid lonkt. Sailor To Siren doet de luisteraar uitgeleide , een mooie afsluiter van een bijzonder fraai (f)luisterplaatje dat moeiteloos aansluit bij het niveau van het solowerk van Beam en Hoop.

Tracklisting Love Letter For Fire:

 1. Welcome To Feeling
 2. One Way To Pray
 3. The Little Lamb You Lost
 4. We Two Are Moon
 5. Midas Tongue
 6. Now The Wild that Wants You
 7. Every Songbirds Says
 8. Bright Lights and Goodbyes
 9. Kiss Me Quick
 10. Chalk It Up To Chi
 11. Valley Clouds
 12. Soft Place To Land
 13. Sailor To Siren