Rudy & His Fascinators – Drummer Girl
Door op 16 februari 2013

Artiest: Rudy Lentze
Band: Rudy & His Fascinators
Album_title: Drummer Girl
Genre: Roots, Jazz, Rock, Country
Release_date: 02/14/2013
Label: Self release
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3167659
Drummer Girl Rudy & His Fascinators
4
4

Eén van Gronings best bewaarde muzikale geheimen is zonder meer Rudy Lentze. Inmiddels speelt hij ruim 50 jaar gitaar en dat hoor je maar wat goed. Toch schiet het met de bekendheid buiten die provincie nog niet erg op. Hoog tijd dat daar verandering in komt. Twee jaar na Rudymentary heeft Lentze namelijk een prachtig nieuw album afgeleverd: Drummer Girl. De cd is vernoemd naar vaste drummer Lielian Tan. Lentze was vergeten een cadeau voor haar verjaardag te kopen, op deze manier heeft hij dat goedgemaakt.

De belangrijkste overeenkomst met Rudymentary is dat je ook op Drummer Girl een bijzondere mix van genres kunt verwachten. Verschillen met dat vorige album zijn er uiteraard ook. Niet alleen muzikaal, maar ook in de bezetting: bassist Floris Vermeulen heeft de plaats ingenomen van Jon Ahmad Karyosemito. Op enkele nummers zijn de Fascinators uitgebreid: Mischa den Haring (van rootsrockband T-99) speelt gitaar, dat doet ook Lentzes oudste zoon Rahsaan (Rudymentary was nota bene aan hem en zijn broertje Joey opgedragen). Bas Mulder speelt op een belangrijk deel van het album toetsen.

Belangrijkste muzikale verschil is dat Drummer Girl in z’n geheel meer samenhang heeft. Verder was op Rudymentary een belangrijke rol weggelegd voor de dobro. Deze bijzondere gitaar komt op dit nieuwe album zeker nog wel aan bod maar vrij laat (Waiting For A Train) en beduidend minder. Daarvoor in de plaats hoor je veel meer slidegitaar. Dat begint meteen met het instrumentale The Joy Of Sliding In. Ook op Please Don’t Fail Me komt de bottleneck terug. Het is een nummer dat (vooral tekstueel) net zo goed een liefdeslied als een gospel zou kunnen zijn. Wel had het één tandje sneller gemogen. Uptempo muziek is er wel degelijk te horen: het album kent een aantal zwoele, enigszins psychedelische rockers met duidelijke jazzinvloeden, zoals If Only I Could Stop The Thought Of You, titeltrack Drummer Girl en 1976.

Drummer Girl telt drie covers. De eerste is Waiting For A Train van countryheld Jimmie Rodgers. Lentze heeft dit nummer in een geheel eigen jasje gestoken, veranderd in een heerlijke uptempo country/bluegrass track, waarop een vakkundig duel tussen dobro (Lentze) en banjo (Den Haring) te horen is. Andere cover is een geweldige versie van de ballad Where Did I Go Wrong van de Amerikaanse garagepunkband Dead Moon. Die band speelde in 2006 overigens het afscheidsconcert in Club Vera in Groningen, de locatie waar op 14 februari de presentatie van Drummer Girl was. Lentze sluit het album af als een volleerde crooner, met de jazz-evergreen Cottage For Sale, een nummer dat direct van een oude 78 toerenplaat lijkt te komen.

Mooiste nummer op de schijf is Fluid Of My Sleep: het begint als een ballad, met een gitaarloopje dat zich direct in je systeem nestelt, om vervolgens uit te bouwen naar een indrukwekkende apotheose.

Met Drummer Girl wordt één van Gronings best bewaarde muzikale geheimen prijsgegeven. Het album is voer voor muziekliefhebbers én voor gitaarfreaks. Binnen zeer toegankelijke genres probeert Lentze toch met een nieuw, eigen geluid te komen. Daarin is hij erg goed geslaagd. Drummer Girl is niet alleen een perfect verjaardagscadeau voor een drummer, maar voor iedereen die van muziek houdt!

Tracklisting Drummer Girl:

 1. The Joy Of Sliding In
 2. Waiting For A Train
 3. Please Don’t Fail Me
 4. If Only I Could Stop The Thought Of You
 5. Drummer Girl
 6. Fluid Of My Sleep
 7. Waiting For A Train
 8. 1976
 9. Where Did I Go Wrong
 10. Holy Noodles!!
 11. Cottage For Sale