Rodney DeCroo – Queen Mary Trash
Door op 23 februari 2011

Artiest: Rodney DeCroo
Album_title: Queen Mary Trash
Genre: Roots, Americana
Release_date: 12/01/2010
Label: Northern Electric
Rating: Drie sterren (3)
Queen Mary Trash Rodney DeCroo
3
3

Rodney DeCroo heeft een stem waarvan je moet houden. Nu is dat natuurlijk altijd zo, maar in dit geval wordt bedoeld dat zijn stem met het wat hoge, afgeknepen geluid verre van doorsnee is. En daarmee verre van toegankelijk. Hou je er niet van, dan zal het snel leiden tot ergernis. Het is wel jammer als dat gebeurt, want muzikaal gezien valt op Queen Mary Trash erg veel te genieten.

‘Veel’ slaat op zowel kwaliteit als op kwantiteit, het album bestaat namelijk uit twee discs, met in totaal 24 tracks. Die staan vol met heerlijke, toegankelijke americana. En nogmaals, dan hebben we het even niet over de zangstem!

DeCroo is een Canadees, die geen makkelijk leven achter de rug heeft: na veel familiaire problemen en zelfs criminaliteit in zijn jeugd, ontdekte hij pas op latere leeftijd zijn muzikale kwaliteiten. Queen Mary Trash is inmiddels zijn derde album, zijn muzikale carrière begon hij met het livealbum War Torn Man, gevolgd door Mockingbird Bible.

Een aantal keren is nu al gesproken over die stem van DeCroo, toch wil ik ook blijven benadrukken dat het zonde is om hem alleen op basis van deze woorden niet een kans te geven. Daarom eerst maar eens een YouTube filmpje om te verduidelijken wat je mag verwachten.

Als je dit aankunt, dan verdient het album dus zeker een kans, zowel muzikaal als tekstueel zit het namelijk goed in elkaar. De nummers roepen regelmatig vergelijkingen op met grote namen. Denk dan bijvoorbeeld aan Neil Young (op onder meer Van City), aan The Jayhawks (op Loser And The Tennessee Girl), aan Tom Petty (op Night Field Again) en zelfs aan Bob Dylan (op het uptempo Paris Spleen).

Ik begrijp dat iemand anders de nummers laten zingen geen optie is. DeCroo is niet alleen songwriter, hij is ook die ‘singer’ die voor dat woord hoort. Dit zijn zíjn teksten, voortkomend uit zíjn eigen getormenteerde leven. Niemand anders kan die dus brengen met dezelfde intensiteit als DeCroo zelf.

Laat alle verhalen over die stem de diehard muziekliefhebber dus niet van de wijs brengen. Over smaak valt nog altijd niet te twisten en je weet nu ook dat je met Queen Mary Trash qua muziek iets erg moois kunt verwachten en qua stem iets bijzonders. Toch zorgt de persoonlijke moeite van ondergetekende hiermee er wel voor, dat het album op drie sterren blijft steken. Ach, alsof dat zo erg is, om een ‘interessant’ album te hebben gemaakt.

Tracklisting Queen Mary Trash:

Disc1

 1. Queen Mary Trash (4:23)
 2. River Boat (4:31)
 3. Minotaur (5:14)
 4. Out Of This World (5:34)
 5. Monument (4:06)
 6. Van City (4:33)
 7. What We’ve Been Saying (3:36)
 8. Night Field Again (3:43)
 9. Mist In The Valley (4:07)
 10. You’re A Lion (3:56)
 11. Underground (3:57)
 12. Everything Is Taken From Us (5:12)

Disc2

 1. Paris Spleen (3:11)
 2. You Ain’t No One (4:29)
 3. Pleasure And Pain (6:12)
 4. Elijah, Come On! (3:25)
 5. My Love Rides (4:03)
 6. Napoleon Hill (4:59)
 7. Sorrow On The Mountain (2:30)
 8. Matador (3:47)
 9. Loser And The Tennessee Girl (3:34)
 10. Borderline (4:26)
 11. When The World Was Young (4:03)
 12. Voyager (4:33)

Written in Music Nieuwsbrief