Rock & Roll Joe – A Tribute To The Unsung Heroes Of Rock N’ Roll
Door op 27 mei 2011

Band: Rock & Roll Joe
Album_title: A Tribute To The Unsung Heroes Of Rock N’ Roll
Genre: Rock, Roots, Rock And Roll
Release_date: 05/19/2011
Label: Continental Record Services
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2939955
A Tribute To The Unsung Heroes Of Rock N’ Roll Rock & Roll Joe
3
3

Met een titel al deze mag je toch wel flink wat lekkere Rock & Roll songs verwachten. Helaas blijkt dat niet zo te zijn. Ach, van de veertien nummers (twee zijn gesproken introducties) zitten er wel wat tussen die uptempo zijn, maar een groot deel is toch echt te traag om Rock & Roll te noemen. En het geheel neigt qua genre überhaupt veel meer naar country en americana. Niet dat daar iets mis mee is, maar ja… als je zo’n titel ziet.

Rock & Roll Joe is een project. Drijvende kracht hierachter is Chip Taylor. In 2007 kwam hij op het idee, tijdens een tournee door Scandinavië. Door de vele gesprekken over muziek met zijn bandleden (John Platania, Kendel Carson, Bryan Owings en Ron Eoff) besefte Taylor dat veel muziekliefhebbers niet goed weten welke namen achter de grote albums van de laatste 60 jaren zitten. En dan gaat het niet om de artiesten zelf, maar om de mensen in de schaduw. Zoals het cd-hoesje meldt:

“This album is in honor of the unsung heroes of rock music. The history of rock is filled with Rock & Roll Joes who were instrumental in shaping the sound of today’s best music, yet their contributions are barely recognized. The album is a tribute to the under appreciated session players, songwriters, producers, and behind the scene people who helped shape the music we love.”

Met dat besef schreef Taylor de titeltrack. De band was enthousiast en vond dat meer muzikale hommages gemaakt mochten worden. Aan het einde van de tour, in Londen, waren die nummers kennelijk al geschreven, want volgens het begeleidend schrijven van het label werden ze opgenomen en klaar was het album.

Zoals al aangegeven, het gaat om veertien nummers. Het album duurt bijna een uur. De opener en meteen de titeltrack (een algemeen eerbetoon aan alle muzikanten die niet de credits kregen die ze verdienden), is zo’n traag, melancholisch nummer. Als gezegd, als je Rock & Roll verwacht, dan is dit tempo toch wel wat teleurstellend.

Het album telt wat mij betreft dan ook te veel ballads: met Couldn’t We Use Some Of That Now, I’m The Law In This Old Town, Malmo Nights (zeker wel mooi door de gevoeligheid waarmee het gebracht wordt), Live And Die For Rock And Roll en de ‘reprise’ van Rock & Roll Joe zit je al op zes van de veertien. En dan staan er ook nog nummers op die niet echt ballad zijn, maar waarbij uptempo ook niet een juiste benadering is. Zo is The Van Song gewoon een langzame countrytrack. Het Rock & Roll gehalte gaat sowieso meer naar de jaren 50 country-stijl.

Toch ook even wat positieve noten (want die zijn er zeker): The Savoy Files is meer uptempo en ook lekker nummer. Het is een hommage aan de muzikanten die in de jaren 50 speelden voor het label King Records. Monica (These Fingers Move For You) is een prachtig nummer: uptempo, met een leuk thema op de gitaar. Het is een eerbetoon aan John Plantania, die de gitaarlick schreef voor Van Morrison’s Domino, een lick die nu verwerkt is in dit nummer. Ook I Can’t Let Go is een lekker uptempo nummer, een rootsrocker a la Tom Petty. Dit nummer is geschreven door Al Gorgoni, het werd een hit voor The Hollies en daarna nog voor Linda Ronstadt.

Tot slot, de aanwezigheid op dit album van de beauty Kendel Carson mag niet onbenoemd blijven. Haar vioolspel maakt de muziek nog minder rock & roll dan die al is, maar mooi klinkt dat instrument wel. En het past natuurlijk ook goed in de countrytracks.

Muzikaal is het album dus zeker niet slecht (alsof Chip Taylor kwalitatief slechte albums zou maken), sommige nummers zijn erg mooi, de liefhebber van country en americana zal zelfs heel veel plezier kunnen beleven aan Rock & Roll Joe. En als je daar dan nog de goede bedoeling achter dit album bij optelt… Tja, dat slaat het natuurlijk nergens op om teleurgesteld te zijn. Maar toch… Als je rekent op patat en het wordt een pizza. Hoe lekker die normaal ook is, op dat moment valt het toch wat tegen.

Tracklisting Rock & Roll Joe:

 1. Rock And Roll Joe
 2. The Savoy Files
 3. Couldn’t We Use Some Of That Now
 4. Monica
 5. I’m The Law
 6. Sugar Sugarfree
 7. Malmo Nights
 8. Hot Rod Carson
 9. I Can’t Let Go
 10. Intro To Measurin’
 11. Measurin’
 12. Intro To The Van Song
 13. Van Song
 14. The Union Song
 15. Live And Die For Rock And Roll
 16. R&R Joe Reprise
’50