Robben Ford – Lost In Paris Bluesband
Door op 19 december 2016

Artiest: Robben Ford
Album_title: Lost In Paris Bluesband
Genre: Roots
Label: Ear Music
Release_date_reissue: 12/16/2016
Rating: Vier sterren (4)
Lost In Paris Bluesband Robben Ford
4
4

Deze man behoeft bij de liefhebbers van gitaarwerk geen introductie. Ford (65) speelde ooit bij Miles Davis, toerde met Little Feat en speelde met tal van grootheden uit de blues, jazz en fusion. Hij wordt bewonderd door vele honderdduizenden gitaristen wereldwijd en bluesliefhebbers wereldwijd, omdat hij de klassieke blues-stijlfiguren tot in de finesses beheerst, maar ook improviserend zijn gang kan gaan. Het schijnt bovendien een zeer vriendelijke man te zijn.

Of Robben Ford nu op een oude telecaster, een strat of een mooie Les Paul speelt, hij klinkt altijd fantastisch. Op dit album zijn naast zijn vaste begeleiders grootheden als gitaarvirtuoos John Jorgenson, de Franse bluesgitarist en -zanger Paul Personne en de in België wonende Amerikaanse zangeres Beverly Jo Scott te horen. Volgens de informatie is het album al jammend in de studio tot stand gekomen, hetgeen het enorme niveau van deze muzikanten nog maar eens benadrukt.

De heren en dame maakten een selectie van bekende en minder bekende covers. Opener Downtown is van Tom Waits In het tweede nummer Fire Down Below van Bob Seger, is zij al tehoren. Little Red Rooster van Howlin’ Wolf is natuurlijk overbekend, maar de geweldige slide-solo en gedreven uitvoering laten je dat snel vergeten. Ook I Don’t Need No Doctor swingt en funkt dat het een aard heeft. Beverly Jo Scott neemt One Good Man van Janis Joplin voor haar rekening, met wederom een geweldige slide-solo als intro en lekker rauw duellerende gitaarsolo’s.

Tell Me is eveneens bekend van Howlin’ Wolf, terwijlde oude soulkraker It’s All Over Now van Bobby Womack onsterfelijk werd gemaakt door onder anderen The Rolling Stones. Ford & co geven er een schitterende eigen draai aan, evenals aan de andere bekende en minder bekende songs op dit album. Muddy Waters (Trouble No More), Elmore James (I Can’t Hold Out) en Robert Johnson (Driftin’Blues) worden evenmin overgeslagen. Mooi is ook het rustmoment, in de vorm van het jazz-uitstapje Evil Gal Blues (van Lionel Hampton), waar Ford en zijn collega’s bluesy solo’s omheen spinnen.

Liefhebbers van moderne blues(-rock) moeten dit album niet laten liggen. Fans van Robben Ford al helemaal niet. Hij en zijn medemuzikanten verkeren in topvorm.

Tracklisting Lost In Paris Bluesband:

 1. Downtown
 2. Fire Down Below
 3. Little Red Rooster
 4. I Don’t Need No Doctor
 5. One Good Man
 6. Tell Me
 7. You’re Killing My Love
 8. It’s All Over Now
 9. Trouble No More
 10. Evil Gal Blues
 11. I Can’t Hold Out
 12. Watching The River Flow
 13. Driftin’ Blues