River Zydeco Band – Down The line
Door op 13 april 2017

Band: River Zydeco Band
Album_title: Down The Line
Genre: zudeco, cajun, blues
Release_date: 03/10/2017
Label: Silvox Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3673887
Down The Line River Zydeco Band
4
4

Het landschap op de hoesfoto situeert zich niet in de drassige swamps van Louisiana maar in het moerasgebied  van het Biesbosch nabij Raamsdonksveer. Zo’n kwarteeuw draagt River Zydeco Band de muzikale erfenis van Louisiana uit vanuit thuisbasis de Swamp Studio in Raamsdonksveer. Dit plaatsje in Noord Brabant herbergt sinds ‘94  ZydecoZity, ondertussen het toonaangevende, cajun en zydeco festival voor Europa. River Zydeco Band  is er een vaste attractie en viert gelijktijdig met  het festival zijn jubileum.

Accordeonman Jo van Strien vond ooit in een Londense platenzaak een Lp van Clifton Chenier. Met een aanstekelijk broeierig mengsel van two steps, en walsen van de Cajuns uit het Zuidwesten van Louisiana, R&B uit New Orleans en Texasblues zette de accordeonspeler met Creoolse roots, in de jaren vijftig de krijtlijnen uit van de hedendaagse zydeco.

Het enthousiasme voor deze ontdekking resulteert in de River Zydeco Band die van Strien en enkele muzikale kornuiten opzet. In een meeslepend Long Time Ago wordt het verhaal over het ontstaan nog eens opgerakeld door het ondertussen met een saxofonist en dameskoortje uitgebreide combo.  De zydecobeat  vormt nog steeds een onwrikbaar fundament maar de komst van zanger Edwin Balogh opent nieuw perspectieven voor een eigen repertoire. Met uitzondering van het door rubboardman Cees Emmen aangebrachte Catherine Le Blue levert Balogh het songwerk aan.

De zesde langspeler, Down The Line baadt meer dan ooit in een verruimd soundspectrum, naast de evidente cajun en zydeco horen we duidelijk bluesinvloeden in Hail To Your Beauty dat op een sterk verbond van gitaar, sax en uiteraard  sax steunt.  Als er een uitgebreide blazerssectie bijkomt  verzeilen we met Dance The Zydeco in een nostalgisch, jazzy big band avontuur of in een funky variant met Zydekosis.

Welke stijl ook gehanteerd wordt op Down The Line in je stoel blijven zitten is geen optie. Binnen, de weliswaar niet strikt afgebakende, grenzen van het genre slaagt River Zydeco Band erin om de swingende Louisianastijl op een boeiende en persoonlijke wijze te rehabiliteren, je moet het maar doen.

Tracklisting Down The Line:

 1. Down The Line
 2. Long Time Ago
 3. Dance The Zydeco
 4. Hail To Your Beauty
 5. Zydekosis
 6. Ode To You
 7. I Wanna Go
 8. Catherine Le Blue
 9. I Don’t Mind
 10. Vampire Fais Do Do
 11. Don’t You Take My Love Away
 12. Zydeco River