Rik van den Bosch & The Dandies – Rik van den Bosch & The Dandies
Door op 28 juli 2013

Artiest: Rik van den Bosch
Band: The Dandies
Album_title: Rik van den Bosch & The Dandies
Genre: Roots
Release_date: 04/26/2013
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 6444921
Rik van den Bosch & The Dandies The Dandies
3.5
3.5

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, maakt Rik van den Bosch zeer internationale muziek. De basis wordt gevormd door rootsmuziek (blues, country, folk),maar de reizen van deze globetrotter in de afgelopen jaren naar onder meer de Verenigde Staten en door verschillende Europese landen hebben zijn palet zeer breed gemaakt. Sinds twee jaar woont Van den Bosch in Barcelona.

Daar ontmoette hij de muzikanten van The Dandies. Die spelen met hem mee op zijn nieuwe, zesde plaat Rik van den Bosch & The Dandies, maar vormen pas een band sinds de plaat uitkwam.

Het CV van Van den Bosch is al behoorlijk uitgebreid. Zijn eerste album verscheen in 2003 en zoals de titel From New Orleans to New York aangeeft, was dat de muzikale weerslag van een fietstocht van de zuidelijke Verenigde Staten naar de East Coast. Twee jaar nadien deed hij mee aan de Grote Prijs van Nederland. Die won hij toen niet omdat ene Roos Rebergen (Roosbeef) ook meedeed. Later werkte Van den Bosch met haar samen op een van haar albums.

De Amerikaanse invloeden zijn Van den Bosch hoorbaar bijgebleven, want de Americana is alom aanwezig op het nieuwe album. Een naam als Wilco komt onwillekeurig bovendrijven, net als die van Willard Grant Conspiracy. Niet dat Van den Bosch van plagiaat kan worden beschuldigd. Hij gebruikt zijn invloeden om er iets zeer eigens mee te maken. Bovendien zorgt de samenwerking met de Spaanse Dandies voor een eigen geluid. Het slotnummer, het instrumentale Stagioni begint ingetogen met enkel een Spaanse gitaar, maar wordt daarna uitgebouwd tot een sfeervol nummer met hele band. Calexico zou zich er niet voor hoeven schamen. Rik van den Bosch ook niet trouwens. De Spaanse invloeden zijn ook te horen in openingstrack Vera Cruz.

My Space is een sarcastisch nummer over de vele ‘vrienden’ die enthousiaste gebruikers van social media denken te hebben:

“So whenever I feel trapped by the ways that we create
I try to cut loose and draw backin my own shade
I work offline so I won’t lose my mind
This world will keep on running around time after time”

Prijsnummer van de plaat is When I’m Bound, deels door de meeslepende melodie, deels door de tekst:

“We both played the same game
And in this way we are both the same
When I want you, you don’t want me
When you want me, I don’t want you”

Rik van den Bosch is in november in elk geval een paar dagen in Nederland voor optredens, maar er worden gesprekken gevoerd om hem tot een langer verblijf te bewegen.

Tracklisting Rik van den Bosch & The Dandies:

 1. Vera Cruz
 2. I Will Start And Count The Days
 3. Three Times A Lady
 4. The Place To Be
 5. 40 Ounce & A Bothered Mind
 6. My Space
 7. Pack Your Bags
 8. One Morning
 9. Mermaid
 10. When I’m Bound
 11. Stagioni