×

Recensie

Roots

04 december 2014

Ries de Vuyst

Killing The Blues

Geschreven door: Peter Urbanus

Killing The Blues Ries de Vuyst Roots 4 Ries de Vuyst – Killing The Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Ries de Vuyst is een Zeeuws-Vlaamse blues- en rootsmuzikant die jaren en jaren speelde in verschillende formaties, waaronder de bluesband Avalanche. In die hoedanigheid begeleidde hij zelfs buitenlandse blues artiesten, onder wie Lowell Fulson en Phil Guy (broer van Buddy), maar pas met Killing The Blues bracht hij zijn eerste eigen plaat uit. Beter laat dan nooit.

Ries de Vuyst (1955) woont sinds enkele jaren in Gent, maar werd geboren in de buurt van het vissersdorp Breskens. Op dit album wordt hij begeleid door Frank Leenhouts (zang, ud, klarinet), Berna van Vilsteren (gitaar) en Harrie Mol (trekzak).

De Vuyst is behalve een eigenzinnig mens een begaafd (akoestisch) gitarist, met een heel arsenaal aan tunes, waar hij teksten in zijn eigen West-Zeeuws-Vlaams bij schreef. De streektaal trekt sterk op het West-Vlaams, zoals dat over de grens wordt gesproken. Probeer trouwens een Vlaming eens uit te leggen dat Zeeuws-Vlaanderen een deel is van Zeeland, maar dat dat niet betekent dat heel Zeeland Zeeuws-Vlaanderen is. Dat is mij nog nooit gelukt, maar ach, wat dondert het ook.

Feit is dat er in Zeeuws-Vlaanderen veel goede muzikanten rond lopen, die soms toeren en nummers opnemen in de VS, zoals Herman Brock Jr en Francis Levoy. Twee jaar geleden trad ook De Vuyst op in Texas, op uitnodiging van singer-songwriter Wendy Colonna, bij wie hij eerder in de begeleidingsband de Lazy Bones had gespeeld toen ze in Nederland en België optrad. In Texas bracht hij zijn in streektaal gezongen vertaling van If You Need Me, van Townes Van Zandt, nu als Akjoe Nwodig Aa. Het staat ook op dit album.

Hoe het ook zij, De Vuyst heeft naar eigen zeggen dertig jaar nodig gehad voor het bedenken van dit album. Op zijn website schrijft hij: “U vindt hier mijn enige echte bij elkaar gelogen geautoriseerde biografie, een overzicht van de nummers op de cd met de informatie die uit zuinigheidsoverwegingen niet op de cover kon staan, alsmede de integrale teksten ten bate van uw karaoke-party. Verder wordt een poging in het werk gesteld om de herkomst van sommige liederen te verantwoorden, en worden woorden van diepe dank uitgesproken in de richting van diegenen die zich een ongeluk hebben gewerkt om dit project op tijd af te krijgen, en aan diegenen die zich onheus hebben moeten laten bejegenen in de loop van het proces.”

De muziek meandert prettig tussen countryblues, folk en zelfs wat klezmer, met een sterke nadruk op akoestische instrumentatie. In het sombere openingsnummer Eben Haezer vertelt De Vuyst het verhaal van zijn grootvader, schipper op het kanaal van Gent naar Terneuzen, en van zijn grootmoeder die al op haar zeventiende haar eerste kind kreeg. Schitterend is ook Bwoot Gemist, over het verdwijnen van de veerboot Vlissingen-Breskens, waar veel Zeeuws-Vlamingen en Walcherenaren een haat-liefdeverhouding mee hadden. ‘Je haot die bwoot nog misse tot het zere doet’. Op andere nummers slaat De Vuyst een luchtiger toon aan, zoals Moeilijke Man en Zwaktebod. Het stemmige, instrumentale slotstuk Vage Klachten lijkt te verwijzen naar het gelijknamige duo dat De Vuyst tegenwoordig met mondharmonicavirtuoos Gait Klein Kromhof vormt.

Afijn, we hebben dus dertig jaar moeten wachten op dit album en daarna nog even totdat uw onwetende recensent het toevallig in handen kreeg, maar eigenlijk was het het wachten wel waard.



  1. Eben Haezer
  2. Ajje Weggaat
  3. Me Blommetje
  4. Heel Erg Depri
  5. Moeilijke Man
  6. Tarama
  7. Bwoot Gemist
  8. Akjoe Nwodig Aa
  9. Zwaktebod
  10. Wel Wel Wel
  11. Beetje Depri
  12. Vage Klachten