Rickie Lee Jones op tour door de Benelux
Door op 11 oktober 2015

Eind jaren zeventig wordt Rickie Lee Jones ingehaald als de nieuwe diva in vrouwelijk singersongwritersland waarin naast Joni Mitchell Carole King en Laura Nyro heersen. Haar foto verschijnt op enkele platenhoezen van TomWaits, Rickie was destijds het vriendinnetje van Waits en ze loopt in LA de kijker met spoken word en andere projecten. Lowell George selecteert uit Jones’ nog prille songcatalogus Easy Money voor zijn enige solodebuut, de Little Feat baas overlijdt nauwelijks enkele dagen na de release.

Het titelloze debuut waaruit het magistrale Chuck E’s In Love geplukt wordt betekent meteen de doorbraak voor La Jones. Na de moeilijke opvolger Pirates is er nog een stijlvol jazzy intermezzo met Girl At Her Volcano. Er breken harde tijden aan met verslavings- en andere persoonlijke problemen, The Duchess of Coolsville likt haar wonden na de definitieve breuk met Waits. In Parijs knutselt ze een in zijn geheel wat ontgoochelende langspeler The Magazine ineen waarop een veelbetekenend The Real End prijkt.

Jones besluit voortaan een eigenzinnig parcours te volgen. Flying Cowboys dat met Walter Becker, de gebrilde helft van Steely Dan tot stand komt overtuigt nog enigszins. Helaas wordt het in de jaren negentig heel wat minder er volgen vooral minder geslaagde projecten. Jones keert nog een keer terug naar de vertrouwde Warner stal met Naked Songs, een uiterst geslaagde liveregistratie van akoestische uitvoeringen van ouder werk.

Naar aanleiding van de voorstelling van Ghosty Head beleven we in de AB een vervelend, bij momenten ronduit irritant, richtingloos experiment. Het wordt lange tijd angstvallig stil. In 2003 wordt die stilte na zes jaar doorbroken met The Evening Of My Best Day, een poëtische pareltje. Het avontuurlijke Sermon on Exposition Boulevard lijkt het begin van een nieuwe start  en we  zien een herboren chanteuse in het Rivierenhof in de zomer van 2007. Opnieuw gaan er zeven zomers voorbij. De zangeres die ondertussen naar New Orleans verhuist is komt aanzetten met The Other Side of Desire een werkstuk dat de bijzondere sfeer van haar nieuwe thuishaven uitademt in jazzy folkrock en lekker loom balladewerk. Daarnaast songs met een onderhuids spanningsveld die moeiteloos aansluiting vinden met haar beste werk. Een bezoek aan de concerten van La Jones het volgende weekend in Antwerpen of Utrecht is ten zeerste aanbevolen.

Rickie Lee Jones op vrijdag 16 oktober in De Roma, Antwerpen en op zaterdag 17 in Tivoli Vredenburg, Utrecht.