Richmond Fontaine – Don’t Skip Out On Me
Door op 17 februari 2018

Band: Richmond Fontaine
Album_title: Don’t Skip Out On Me
Genre: Roots
Release_date: 02/02/2018
Label: Decor Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3751072
Don’t Skip Out On Me Richmond Fontaine
4.5
4.5

Prachtband Richmond Fontaine heeft een nieuw album uit! Don’t Skip Out On Me, de soundtrack bij spil, songschrijver en auteur Willy Vlautin’s gelijknamige roman, voelt onmiskenbaar vertrouwd aan voor fans van de groep uit Portland, Oregon. Het is echt wel de allerlaatste, want eerder werd al aangekondigd dat de band er helaas mee ging ophouden. Gelukkig heeft frontman Vlautin zijn troepen bijeen weten te halen voor een allerlaatste, volledig instrumentale Richmond Fontaine plaat. Het doek valt dan wel over de band, maar dat gebeurt niet zonder een prachtplaat de wijde wereld in te sturen.

Erg treffende albumtitel ook. Vergeet mij niet, sla me niet over. En zo is maar net. We zouden er overigens niet eens aan durven te denken. Ooit in de jaren negentig opgericht als het samengaan van songschrijver en vocalist Willy Vlautin en bassist Dave Harding bouwde Richmond Fontaine een wondermooi oeuvre uit waarin de punk en de vurige rebellie van Hüsker Dü gesmoord werd met een lome, alternatieve en aan de pretsigaretjes puffende Willy Nelson countrysound. Een mix die een heel eigen sound opleverde, waaraan pakweg fans van Wilco en Ryan Adams zich kunnen laven.

In maar liefst zeventien tracks krijgen we een pracht van een statement van een band die eigenlijk niets meer te bewijzen heeft. Het werk spreekt immers voor zich, met hoogtepunten als Post To Wire, Thirteen Cities en The High Country naast recenter werk zoals You Can’t Go Back If There’s Nothing… Die wonderlijke reeks wordt dus afgesloten met een soundtrack die volledig in het teken staat van Vlautins’ nieuwe roman. Die gaat onder meer in op de relatie tussen vader en zoon en kernthema’s als identiteit en omgang met verlies. Hoe vertrouwd de thema’s ook klinken, toch is het een wat nieuwe insteek voor Vlautin, wiens literaire werk eerder onder meer de problematiek van alleenstaande vrouwen behandelde, naast oorlogstrauma’s en het leven aan de marge van de samenleving. Daardoor is er onderhuids weer een sociale insteek aanwezig met een helder geformuleerde maatschappijkritische invalshoek (Living Where You’re Not Wanted). Iets dat Vlautin ook verkende tijdens het zijuitstapje met The Delines (Colfax Avenue) met poëtische beelden als doorheen de straten op zoek gaan naar iemand die zich helemaal eenzaam, verloren en onbegrepen voelt.

Wie de songtitels overloopt, stelt vast dat het album helemaal ook opgevat is rondom romanpersonages zoals Horace Hopper. Verder merk je ook de situering in het zuiderse deel van de States (Meeting Billy In El Paso, Horses In Las Vegas) en de focus op het contrast tussen het stadsleven (het drukkere Dream Of The City And The City Itself) en het buitenleven (We’ll Be Cattlemen).

Vlautin (akoestische gitaar) & band (bas, keys, gitaar, pedal steel, trompet, harmonica) zijn en blijven ook op dit nieuwe Richmond Fontaine album grootmeesters in het scheppen van uiterst delicate, fragiele en sfeervolle composities. Als vanouds worden er eveneens volop weidse, woestijnachtige landschappen gesuggereerd die slechts te paard bereden kunnen worden. In de verste verte niets of niemand te zien, de blik op oneindig. Die outlawsfeer wordt ook nog eens beklemtoond via de vintage aandoende albumhoes. Die nodigt de luisteraar volop uit om kennis te nemen van de verhalen van Vlautin en de geluiden die Richmond Fontaine op dit door John Morgan Askew geproduceerde album produceert.

Telkens weer staat deze groep garant voor een rijke, weelderige sound die onder meer desolate eenzaamheid en de erbij horende nostalgie en tristesse in auditieve pareltjes weet te vatten. Daarmee zet Richmond Fontaine een punt achter een prachtige carrière. Don’t Skip Out On Me leent zich uiteraard als begeleiding als soundtrack bij Vlautins’ nieuwe roman. Beide zijn bij deze alvast van harte aanbevolen.

Tracklisting Don’t Skip Out On Me:

 1. Horace Hooper
 2. Victor Gets On The Bus
 3. Dream Of The City And The City Itself
 4. Living Where You’re Not Wanted
 5. Horace And The Trophy
 6. Rescue And Defeat In Salt Lake City
 7. Horace Decides To Go Pro
 8. Mr. Reese’s Place In La Jolla
 9. Hector Hidalgo
 10. Meeting Billy In El Paso
 11. Night Out With Diego
 12. Waking Up With Busted Ribs
 13. The Fight With Raymonde Figueroa
 14. Horses In Las Vegas
 15. Finding Horace On The Street
 16. We’ll Be Cattlemen
 17. Back Of The Pickup