Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag
Door op 23 oktober 2014

Artiest: Richard van Bergen
Band: Rootbag
Album_title: Rootbag
Genre: Roots, Blues
Release_date: 10/25/2014
Label: Eigen beheer
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Rootbag Rootbag
4.5
4.5

In 2010 richtte zanger/gitarist Richard van Bergen, samen met Jeroen JJ Goosens (drums) en Dick Wagensveld (bas) de band Rootbag op. Een bluesbandje dat zich liet inspireren door de muziek uit het zuiden van Amerika; de Deltablues en Mississippi Swamp. Deze mix sloeg snel aan bij het publiek wat onder andere een optreden op Moulin Blues tot gevolg had. Snel werden er afspraken gemaakt om een debuut album uit te brengen.

Maar kennelijk moet je om tot een goed product te komen eerst de Blues zelf meemaken. En deze mannen hebben wat dat betreft hun portie wel gehad. Want, terwijl de opnames in volle gang waren brandde in december van dat jaar eerst de Silvester Studio van Erik Spanjer af. Maar een paar maanden later sloeg het noodlot nog harder toe. Bassist Dick Wagensveld kreeg tijdens een optreden op Paasblues in Asten een hartstilstand en kwam te overlijden.

Toch ging de band door met optredens en trok bassist Andert Tijsma aan als vervanger voor Dick. Maar het uitbrengen van het album kwam op een heel laag pitje te staan. Tot dit jaar Richard besloot dat het album er toch moest komen. Mischa Den Haring en Isa Azier werden gevraagd om het album af te maken met als gevolg dat het album na 3 jaar, op 25 oktober aanstaande, alsnog zal worden gepresenteerd in dB’s in Utrecht. Inmiddels bestaat de band, naast Van Bergen op zang/gitaar, uit Jody van Ooijen (drums) en Roelof Klijn(bas).

Het album bestaat uit 12 nummers welke allemaal van de hand zijn van Van Bergen, terwijl nummer 13, Od On Love (Slight Return), een mooie instrumentale jam is van het origineel. 12 Parels waarin Van Bergen met zijn wat rauwe stemgeluid volledig op los gaat. Dat in combinatie met zijn uitstekende stevige gitaarspel en de ondersteuning van zijn kompanen in de ritme sectie, een duo waarmee Van Bergen al jarenlang ook in andere bands heeft samen gespeeld, maakt dit album uniek. Pure Delta- en Swampblues met her en der een vleugje dat doet denken aan New Orleans. En dan is het natuurlijk gemakkelijk om vergelijkingen te trekken of verwijzingen te maken naar oude Amerikaanse grootheden uit vervlogen tijden. Maar daar doe je Van Bergen mee te kort. Want wat hier is neer gezet is van internationale klasse. En weet je wat zo leuk is? Het komt gewoon uit Nederland!!

Tracklisting Rootbag:

 1. Nobody
 2. When He Comes
 3. All The Time
 4. Give Me Your Heart
 5. Stand In Line
 6. One Day
 7. Od On Love
 8. Tired Of Being The Fool That I Am
 9. Don’t Lose Your Pride
 10. Nothing In This Wordld
 11. Will This Love
 12. Love Tells No Lies
 13. Od On Love (Slight Return)